Schietpartij Kezban begin volgend jaar voor rechtbank vanwege corona-uitbraak in gevangenis

De Middelburgse rechtbank zou vandaag inhoudelijk kijken naar de schietpartij waarbij de toen 21-jarige Kezban zwaargewond raakte. Maar dat gaat niet door. Vanwege een corona-uitbraak in de gevangenis waar de verdachte voorlopig vastzit, wordt de zaak verplaatst.
Schietpartij Middelburg
De verdachte die meteen werd aangehouden zit in quarantaine en kon daarom niet naar de rechtbank komen. © HV Zeeland
De verdachte die de dag van de schietpartij bij de woning van het slachtoffer werd aangehouden, zit sindsdien vast. Hij zit in de penitentiaire inrichting van Dordrecht en daar is een corona-uitbraak.
Hij zit daarom in quarantaine en kon om die reden de zaak niet bijwonen. Na overleg met zijn advocaat, het Openbaar Ministerie en de advocaat die het slachtoffer bijstaat is er daarom besloten om de zaak later te behandelen.

7 januari verder

Normaal gezien gaat er vanwege volle planningen van de rechtbank, Openbaar Ministerie en verdediging snel drie maanden overheen voor er een nieuwe zittingsdatum kan worden gevonden. Nu kan vanwege de flexibiliteit van alle deelnemers sneller worden doorgepakt. Op vrijdag 7 januari staat de inhoudelijke behandeling gepland.

De schietpartij

Het is 26 augustus 2020 als het vreselijk misgaat in Middelburg. De dan 21-jarige Kezban wordt in haar huis in haar hoofd geschoten. De nu 28-jarige Domburger die verdacht wordt van het schietincident wordt bij de woning aangehouden. De verdachte heeft tot aan vandaag volgehouden dat zijn wapen per ongeluk afging tijdens het schoonmaken ervan. Kezban lag na de schietpartij twee maanden in coma. Sinds ze is ontwaakt werkt ze aan haar revalidatie.
De verdachte heeft bij een eerdere zitting aangegeven dat hij een verklaring af wil gaan leggen. Ook is slachtoffer Kezban van plan om tijdens de inhoudelijke behandeling een slachtofferverklaring voor te lezen. Als het niet gaat, staat haar moeder klaar om dat namens haar te doen.
De zitting zal ook via een livestream te volgen zijn. Vooral familie en vrienden van Kezban zullen de zaak zo gaan volgen. Er is grote belangstelling voor de zaak maar vanwege corona maar beperkte ruimte in de zaal.