HAP in Oostburg blijft voorlopig 's nachts dicht: 'Proef is te kort'

De Huisartsenpost in Oostburg blijft voorlopig 's nachts dicht. De Zeeuws-Vlaamse huisartsenorganisatie Nucleus Zorg verlengt de proef die op 1 oktober inging. De huisartsen willen nog meer gegevens verzamelen voordat ze een definitief besluit nemen. De eerste resultaten zijn goed. "Het is drukker geworden, maar de huisartsen ervaren het niet als drukker", zegt Anouchka van Miltenburg, directeur van Nucleus Zorg.
Huisartsenpost Oostburg
De huisartsenpost in Oostburg is alleen nog 's avonds en in het weekend open. © ZorgSaam
De nachtelijke sluiting van de huisartsenpost in Oostburg leidde dit voorjaar tot veel bezorgde en verontwaardigde reacties in West-Zeeuws-Vlaanderen. Veel inwoners vreesden voor de gevolgen als ze verder moeten rijden naar de enige huisartsenpost die 's nachts wel open is in Terneuzen. Een aantal kondigde aan 'dan maar' naar het ziekenhuis in Knokke te gaan, dat voor mensen in Cadzand of Sluis een stuk dichterbij ligt.
Hoewel directeur Anouchka van Miltenburg nog geen cijfers beschikbaar heeft, is de proef de afgelopen twee maanden goed gegaan. De werkdruk voor de huisartsen lijkt 'hanteerbaar' en de ervaringen van de huisartsen zijn in meerderheid positief.

Slapende huisarts kon gewoon blijven slapen

Er zijn bij haar geen incidenten gemeld waarbij de zorg gevaar heeft gelopen door de langere rijafstanden voor de patiënt of voor de dienstdoende huisarts. Wanneer een huisarts in - zeg - Eede bezig is met een visite, en er vanuit Perkpolder een noodoproep komt, dan wordt een ambulance opgeroepen. Maar dit is volgens Van Miltenburg niet nodig geweest.
Ook de 'slapende huisarts', zoals de achterwacht wordt genoemd, hoefde geen enkele keer te worden ingeschakeld. Van het aantal patiënten dat voor Knokke in plaats van de HAP in Terneuzen koos, heeft Van Miltenburg geen weet.
Huisartsen uit West-Zeeuws-Vlaanderen die het niet zagen zitten om in Terneuzen nachtdiensten te draaien, verkochten hun dienst aan een waarnemer.

Proef is te kort, maar het was 'goed te doen'

De huisartsen concludeerden gisteren in de algemene ledenvergadering wel dat de proef eigenlijk te kort was om al conclusies te trekken, vandaar dat is besloten de pilot voort te zetten tot in het voorjaar, mogelijk tot juni. "Het was te kort om iedereen het gevoel te geven dat we er goed aan doen en om eventueel bij te sturen. We horen in elk geval terug dat het goed te doen was. En dat het rustig is geweest."
Het besluit om de HAP in Oostburg 's nachts te sluiten had alles te maken met de grote werkdruk onder de huisartsen in Zeeuws-Vlaanderen. Die draaien ruim twee keer zo vaak een avond- nacht- of weekenddienst dan hun collega's in andere delen van het land. Die hoge werkdruk is een van de redenen waarom het zo lastig is om opvolgers te vinden voor Zeeuws-Vlaamse huisartsen die met pensioen gaan.
Dat laatste verraste Van Miltenburg wel, want het aantal bezoekjes aan de HAP laat zien dat het juist veel drukker is dan twee jaar geleden. "Dat heeft natuurlijk vooral te maken met de zorg rond corona. Het blijkt dat we die drukte goed kunnen opvangen en dat is goed nieuws. Maar gek genoeg, ervaren de huisartsen niet dat het veel drukker is, omdat we het anders georganiseerd hebben, meer gestructureerd. Als jij heel veel dingen tegelijk moet doen, kun je het gevoel hebben dat je het heel druk hebt, terwijl als jij de zaken op een rijtje hebt, de hoeveelheid werk die je verzet, misschien wel veel groter is."
Van Miltenburg zegt dat het de meeste artsen die dienst hebben, zelfs lukt om af en toe te slapen.

Mening van de inwoners

In de evaluatie van de proef wil Nucleus Zorg ook de mening van de inwoners meenemen. Van Miltenburg wil 'extra in gesprek gaan met de bevolking'. Op welke manier dat gaat gebeuren, weet ze nog niet.