Herten gaan aan de haal met rouwboeketten op Schouwen-Duiveland

Op meerdere begraafplaatsen op Schouwen-Duiveland worden rouwboeketten opgegeten door herten, reeën en konijnen. Om mensen te waarschuwen heeft de gemeente een pamflet bij de begraafplaatsen opgehangen, met wat bloemen die de dieren liever links laten liggen.
Herten gaan aan de haal met rouwboeketten
Op Schouwen-Duiveland is het volgens wethouder Jacqueline van Burg niet vreemd dat er wilde herten of reeën rondlopen. "We leven met deze dieren. Maar dat boeketten opgegeten worden is natuurlijk heel vervelend. Er is een lijst met producten die deze dieren niet eten en zo hebben we deze op het pamflet geplaatst." Op deze lijst staan onder meer berendruif, forsythia, wolfsmelk en een sneeuwvlokkenboom.
Hert
Hertjes gaan aan de haal met de bloemen op de begraafplaats © Omroep Zeeland
Een bezoeker van de begraafplaats in Renesse heeft zelf ook al meerdere keren meegemaakt dat zijn boeketten zijn aangevreten. "Vooral de bolchrysanten vallen erg in de smaak. Ik heb ook neprozen neergezet, maar ook daar gaan ze mee aan de haal." Naast de boeketten wordt ook de grafbedekking opgegeten. Vooral in de vroege ochtend zijn de herten actief en bezoekers hebben de herten daar ook wel eens zien lopen.

Bezoekers handje helpen

De gemeente is er van op de hoogte dat wilde dieren bij de begraafplaatsen lopen. Daarom hebben ze nu ook dat pamflet opgehangen. "Het is de kennis die we vanuit de gemeente hebben en zo kunnen bezoekers er rekening mee houden. Op de Kop van Schouwen zijn ongelofelijk veel herten en reeën. Dus het leefgebied wordt dan wat kleiner. Dan gaan de dieren de kernen in, zo belanden ze in tuin en dus ook bij begraafplaatsen", aldus van Burg.
Pamflet herten rouwboeketten
De gemeente heeft een pamflet opgehangen met bloemen die de dieren niet eten © Omroep Zeeland
Naast Renesse hangen deze pamfletten ook bij de begraafplaats in Burg-Haamstede en Ellemeet.