Sluis Lokaal begint met schone lei: 'Geen samengeraapt zootje'

De nieuwe partij Sluis Lokaal wil de grootste worden bij de komende raadsverkiezingen in maart. Daarvoor kiest de partij voor oud én nieuw bloed. De partij heeft ook het huidige CDA-raadslid Sjaak Quaak in huis gehaald, die de christendemocraten na zes raadsperiodes in maart vaarwel zegt.
Sluis Lokaal
(vlnr) Sjaak Quaak, Marian van Oostenbrugge, Arnold Scheppers, Conny Tanghe, Donny de Vriend en Sebastiaan Keijmel © Omroep Zeeland
De top vijf van de kandidatenlijst is een samensmelting van de drie fracties waaruit Sluis Lokaal voortkomt: Onafhankelijk West, Dorpsbelangen en Toerisme en de eerder afgescheiden fractie Lokale Partij Sluis. Op de eerste plek staat oudgediende Arnold Scheppers, op twee Marian van Oostenbrugge, op drie Sebastiaan Keijmel uit Breskens. Quaak uit Heille staat op vijf, na Conny Tanghe uit Oostburg. "Dat is geen samengeraapt zootje", zegt Arnold Scheppers, inhakend op de opmerkingen die her en der worden gemaakt over de nieuwe partij. "We gaan uit van onze eigen kracht."

'Vanaf het begin voelde het goed'

"Vanaf het begin voelde het goed", zeggen ook Sebastiaan Keijmel en Marian van Oostenbrugge. "Het is een open, vriendelijke en transparante club." Dat bevestigt ook Sjaak Quaak die vorige maand van het CDA te horen kreeg dat ze hem na zes raadsperiodes niet terug wilden op de kandidatenlijst en die aansluiting bij een andere lokale partij zocht.
Hoewel de standpunten rond de toeristische verhuur mijlenver uit elkaar liggen, hebben ze "elkaar echt gevonden". Die discussie wordt als het goed is, nog vóór het samengaan van de huidige fracties gevoerd. Bij de verkiezingen beginnen ze met een schone lei, verzekeren ze. "We zullen in deze discussie nu elk ons eigen standpunt innemen", aldus Scheppers.

Deur blijft openstaan voor Nieuw Gemeentebelang

Nieuw Gemeentebelang zou aanvankelijk ook opgaan in Sluis Lokaal, maar haakte later af. Ook Lia Flikweert van Onafhankelijk West koos voor de VVD, in plaats van voor Sluis Lokaal.
Dat Nieuw Gemeentebelang uiteindelijk niet meedoet in Sluis Lokaal, vindt voorzitter Donny de Vriend nog steeds jammer. De breuk met die partij betekende dat de belangrijkste reden voor de oprichting van de partij - het tegengaan van versplintering - niet helemaal is gelukt. Doordat Nieuw Gemeentebelang zelfstandig verder gaat, François Babijn weer wil meedoen in de Sluise politiek en ook een 'links front' van GroenLinks, PvdA, D66 en SP van de baan is, lijkt de versnippering alleen maar groter te worden.
Arnold Scheppers, lijsttrekker Sluis Lokaal, over de nieuwe partij
Sluis Lokaal hoopt dat Nieuw Gemeentebelang zich uiteindelijk weer bij de partij zal voegen, om zo als 'lokalen' nog sterker te staan in de gemeenteraad. De deur is volgens voorzitter Donny de Vriend zeker niet dichtgeslagen, ondanks de harde woorden die over en weer zijn gevallen. Wel blijft de website nieuwgemeentebelang.nl eigendom van Sluis Lokaal. De beheerder wil het webadres niet verkopen aan Nieuw Gemeentebelang, die met wethouder Marianne Poissonnier de verkiezingen ingaat.
De suggestie dat de partijleden elkaar - vanwege het afhaken van Nieuw Gemeentebelang, de verschillende achtergronden en uiteenlopende standpunten - binnen een mum van tijd de tent uit zullen vechten, werpen ze verre van zich. "Het fundament is gestort, nu bouwen we het huis op."

Leefbaarheid in al zijn facetten

Speerpunt wordt de leefbaarheid in de gemeente. "Goed leven is goed wonen, werken, recreëren, genieten, onderwijzen, ondernemen, voor jong en oud", staat er bovenaan de lijst met speerpunten. Scheppers beseft dat 'leefbaarheid' een containerbegrip is, dat elke partij op zijn lijst heeft staan. "Dat is het mooie. Iedereen geeft er een eigen definitie aan."
Waarin ze zich dan wel onderscheiden van de anderen? "We staan voor diversiteit. We hebben nu dertig namen maar onze ledenlijst groeit nog steeds. We voegen nog steeds nieuwe mensen toe, ook jongeren", zegt Keijmel. "En we onderscheiden ons als grootste partij!"
Want Sluis Lokaal denkt hoge ogen te gooien bij de verkiezingen. De partij mikt op minimaal vier van de 19 zetels in de gemeenteraad van Sluis.