Scheidsrechter Rick Sturm (24) droomt van het fluiten van De Klassieker in De Kuip

"Het fluiten van De Klassieker in De Kuip, dat zou toch wel echt heel mooi zijn", zegt Rick Sturm (24) uit Oostkapelle, nadat hij net aan de andere kant van de Maasrivier in Rotterdam een wedstrijd tussen de beloften van Excelsior en De Graafschap heeft geleid. Dromen mag, zeker nu Sturm onderdeel is van de talentenpoule voor scheidsrechters van de KNVB.
'Eerst floot ik gewoon om de vereniging te helpen'
Bij voetbalvereniging Oostkapelle begint Sturm met het fluiten van wedstrijden. Van veel ambitie is dan nog geen sprake. "Het was meer om de vereniging te helpen, omdat ze toen op zoek waren naar scheidsrechters", zegt Sturm daar nu over. "Ik begon bij de jongste jeugd, maar ging niet lang daarna ook lagere seniorenteams fluiten."
Als de wedstrijd het toelaat, blijf ik het liefst op de achtergrond
Rick Sturm, scheidsrechter
Zijn manier van fluiten blijkt aan te slaan. Een goed teken, want in het amateurvoetbal is de scheidsrechter maar wat vaak de kop van Jut. "Als de wedstrijd het toelaat, blijf ik het liefst op de achtergrond om de spelers lekker te laten voetballen. Maar als het moet, treed ik ook wel op de voorgrond."
De enthousiast geworden Sturm meldt zich vervolgens aan bij de KNVB, waardoor hij ook wedstrijden buiten Oostkapelle mag fluiten. Vanaf dat moment gaat het scheidsrechter Sturm voor de wind. Hij werkt zich op binnen het amateurvoetbal; dit seizoen fluit hij wedstrijden in de hoofdklasse op zaterdag en zondag.

Talentenpoule

Begin november hoort Sturm dat hij door de KNVB in de talentenpoule voor scheidsrechters is geplaatst. En dat heeft veel voordelen: "Er komen vaker waarnemers kijken bij wedstrijden en ik heb een coach die me begeleidt en veel tips geeft."
Rick Sturm tijdens de wedstrijd DHSC - Feyenoord O21
Rick Sturm tijdens de wedstrijd DHSC - Feyenoord O21 © Orange Pictures
Als één van de scheidsrechters uit de talentenpoule mag Sturm ook ruiken aan het betaald voetbal. Dat doet hij als vierde official bij duels in de Keuken Kampioen Divisie: "Daar leer ik echt veel van. Want je ziet van dichtbij hoe echt goede scheidsrechters in het profvoetbal te werk gaan."
Ook wordt Sturm steeds vaker ingezet als leidsman bij wedstrijden van beloftenteams uit het betaald voetbal: "Het niveau van wedstrijden ligt daar nog hoger dan ik al gewend was", aldus Sturm, nadat hij net Excelsior O21 - De Graafschap O21 in goede banen heeft geleid. "En de voetballers zijn natuurlijk beter. Daardoor zijn overtredingen soms moeilijk om te zien, ook omdat het steeds sneller gaat allemaal."

De Klassieker

Net als de voetballers met wie hij op het veld staat, heeft Sturm de droom om het betaald voetbal te halen. Het ultieme doel en de grote droom van het arbitrale talent is, zoals gezegd, het fluiten van Feyenoord-Ajax, De Klassieker. En dan het liefst meteen ook maar in De Kuip.