Reorganisatie bij Emergis: twee klinieken dicht, onzekerheid voor personeel

Voor de tweede keer in korte tijd een reorganisatie bij de geestelijke gezondheidsinstelling Emergis in Kloetinge. Dit keer gaat het om het sluiten van de klinieken angst- en stemmingsstoornissen en Soteria (psychosezorg). Concreet betekent de reorganisatie dat er vijftien bedden verdwijnen in Kloetinge.
Emergis
Emergis zit in Kloetinge © Omroep Zeeland
Vanwege het besluit verliezen medewerkers hun baan. Om hoeveel medewerkers het gaat, kan Emergis nu nog niet zeggen. Personeel krijgt in de loop van deze week te horen of zij boventallig zijn. Dan pas zegt Emergis te kunnen bepalen om hoeveel uren en dus mensen het precies gaat.
Precies een jaar geleden kondigde Emergis ook een reorganisatie aan. Toen ging het om twintig voltijdsbanen op de kind- en jeugdafdeling.

'Betere zorg thuis'

Emergis was er toen, en is er nu opnieuw van overtuigd dat zorg beter thuis kan worden gegeven. Zorg thuis heet ambulante zorg. Ralph Gillissen, directeur zorg van Emergis: "Dit is echt onze visie. Beter worden doe je thuis."
Volgens de directeur gaat het niet om een bezuiniging, zo reageert hij in onderstaande video:
Emergisdirecteur: reorganisatie is geen bezuiniging
Concreet betekent het dat er vijftien bedden verdwijnen en er dus aan minder cliënten zorg geboden gaat worden in Kloetinge. Het gaat om Zeeuwen met angst- en stemmingsstoornissen en mensen, vaak jongvolwassenen, die aan een psychose lijden.
Emergis zegt ervan uit te gaan dat de meeste zorg thuis kan worden gegeven. Gillissen: "Als het nodig is, komt een medewerker drie keer per dag langs."
Als dat écht niet kan, worden de cliënten op afdelingen van andere klinieken opgenomen. Gillissen is er ook van overtuigd dat (meer) digitale zorg een oplossing kan bieden. Daar is de afgelopen jaren tijdens corona al ervaring mee opgedaan.

Zorgplan maken

Samen met de cliënt, de familie of naasten bekijkt Emergis de komende tijd hoe de huidige behandeling door kan gaan en in welke vorm.
Er is bij Emergis in Zeeuws-Vlaanderen, Walcheren en de Oosterschelderegio al een thuisbehandelaanbod. In het eerste kwartaal van volgend jaar gaat Emergis dit behandelaanbod voor met name jongvolwassenen met een psychose verder uitbreiden.
ANP jeugdzorg
Het behandelaanbod voor met name jongvolwassenen met een psychose wordt verder uitgebreid (stockphoto) © ANP
Voor boventallige medewerkers, hoeveel mensen dat zijn is nu dus nog niet duidelijk, geldt het sociaal plan van Emergis en wordt gekeken of er een werkplek binnen of buiten de instelling beschikbaar is.
Emergis in Kloetinge is een instelling voor geestelijke gezondheidszorg. Jaarlijks worden er 13.000 mensen met uiteenlopende problemen behandeld. Denk aan Zeeuwen met een psychiatrische stoornissen, verslaving of problemen op het gebied van wonen en werken.
Er werken 1400 medewerkers op vijftig locaties van Emergis door heel Zeeland. De laatste jaren is de nadruk steeds meer te komen liggen op het zoveel mogelijk thuis helpen van mensen met psychische problemen.