Na mislukt miljoenenproject spuit Flakkeese spuisluis weer vers Oosterscheldewater de Grevelingen in

Een opening met een zwart financieel randje. Na drie jaar stroomt er namelijk eindelijk weer water door de Flakkeese spuisluis in de Grevelingendam. Na een mislukt miljoenenproject, om er een testcentrum te plaatsen voor getijdenenergie, wordt het nu weer een gewone sluis waarmee het Grevelingenmeer vers water krijgt uit de Oosterschelde. Het project zou Zeeland op de kaart moeten zetten als pionier op gebied van getijdenenergie, maar is vrijwel helemaal mislukt.
Flakkeese spuisluis na drie jaar weer in gebruik genomen
Echt feestelijk kun je het weer in gebruik nemen van de spuisluis niet noemen. Na drie jaar werd de stekker uit het getijdenenergieproject getrokken. Het kostte naast de verloren ruim 8 miljoen euro aan subsidie, ook nog eens 1.5 miljoen om de sluis weer terug te brengen in oude staat. "Maar hij doet weer waar het voor bedoeld was. De waterkwaliteit in de Grevelingen vergroten zodat het levend mechanisme weer de kans krijgt omdat het zuurstofgehalte toeneemt", zegt Rijkswaterstaat.

Een beetje verdrietig

En dat geeft een dubbel gevoel volgens projectleider Bert van Beveren: "Je wilt als organisatie graag meewerken aan innovatieve projecten op het gebied van duurzaamheid en energie- en klimaatbestendigheid. We zijn dus wel een beetje verdrietig dat dit project niet van de grond is gekomen."
Het ambitieuze getijdenenergie project is mislukt. De sluis is weer teruggebracht in oude staat
Het ambitieuze getijdenenergie project is mislukt. De sluis is weer teruggebracht in oude staat © Omroep Zeeland
Rijkswaterstaat betreurt dat het project niet is gelukt. "Wij werken namelijk graag mee aan innovaties op het gebied van getijdenenergie. Dat doen we ook op andere plekken in Nederland." Mocht er in de toekomst weer een initiatiefnemer komen, dan zijn er wel randvoorwaarden waar aan voldaan moet worden. Zo mag de sluis mag niet meer stil komen te liggen. "Wij vinden het belangrijk dat het zuurstofgehalte in de Grevelingen goed blijft en dat de spuiwerking honderd procent op orde blijft. We hebben dus lering getrokken uit wat hier is gebeurd."
Projectleider Bert van Beveren op de plek waar het allemaal om draait: de Grevelingen
Projectleider Bert van Beveren op de plek waar het allemaal om draait: de Grevelingen © Omroep Zeeland
Het duurt namelijk nog jaren voordat de kwaliteit weer op peil is. "Het duurde na de renovatie van de spuisluis in 2018 ongeveer een jaar voordat 10 kilometer verderop het water aan het verbeteren was. Een pril stadium van levend mechanisme zoals plantjes en beestjes."

Geen fles bubbels

Voor de gelegenheid is er geen fles bubbels open getrokken om te proosten. "Dat heeft niet alleen te maken met corona. Het komt ook vanwege het dubbele gevoel dat we hebben. Maar koffie met een koek gaat er wel in."