Helden die vier bewoners uit brandende flat in Vlissingen hebben bevrijd, krijgen medaille

Met gevaar voor eigen leven liepen Roy Berends en Daivy Beerens vorig jaar een brandend flatgebouw in Vlissingen in. Ze waarschuwden bewoners nadat er een explosie had plaatsgevonden. Zo konden zij vier flatbewoners op tijd uit de flat bevrijden. Voor hun heldendaad hebben zij vandaag een bronzen draagmedaille en het loffelijk getuigschrift van het Carnegie Heldenfonds gekregen.
Nadia Beerens Daivy Beerens flatbrand Vlissingen
Nadia spelt de medaille op het jasje van Daivy © Omroep Zeeland
"Ik vind het de normaalste zaak van de wereld", zegt Roy Berends. "Ik vind het niet kunnen als mensen gaan filmen met hun telefoontje of zoiets." Als vanzelfsprekend stapte hij vorig jaar de brandende flat aan de Hogeweg in. Samen met Daivy, een andere buurtbewoner, aarzelde hij niet om de bewoners van de flat te helpen.

Direct handelen

Ook voor Daivy Beerens, militair van beroep, was er geen twijfel. "Ik ben getraind om niet na te denken, maar direct te handelen in moeilijke situaties. Hoewel ik achteraf wel van de brandweer hoorde hoe gevaarlijk het was, dus nu zou ik wel twee keer nadenken. Maar dat je helpt, dat zit in je", zegt Beerens.
Roy Berends en zijn vriendin
Roy vond het vanzelfsprekend dat hij naar binnen ging: 'Ik vind het de normaalste zaak van de wereld' © Omroep Zeeland
Nadia, de vrouw van Daivy, kan zich de bewuste dag van de brand nog goed herinneren: "Ik durfde zelf niet naar binnen. Daarom vond ik het heel stoer dat zij dat wel durfden en vond ik dat er iets voor hen gedaan moest worden." Ze nam contact op met het Carnegie Heldenfonds. De aanvraag voor de medaille en het getuigschrift werd al snel goedgekeurd.

Niet verwacht

De mannen zijn blij met de erkenning: "Ik vind het leuk en had het niet verwacht", reageert Roy op zijn medaille. Toch gaat hij niet naast z'n schoenen lopen: "Het is m'n opvoeding. Als je mensen kunt helpen, dan doe je dat."