Moeizame formatie Den Haag: nodeloos gebakkelei en te weinig oog voor burgers

Eindelijk is er dan een nieuw kabinet. Volgens de Zeeuwse oud-Tweede Kamerleden Jan te Veldhuis (VVD) en Albert de Vries (PvdA) had dat een stuk sneller gekund. En dat is ongeveer het enige waarover de twee het eens zijn, bleek vanmiddag in de uitzending van de Zeeuwse Kamer.
Premier Mark Rutte vlak na het laatste overleg over de kabinetsformatie.
Premier Mark Rutte vlak na het laatste overleg over de kabinetsformatie. © ANP
Want Te Veldhuis verwijt de partijen in Den Haag te veel te bakkeleien en elkaar zelfs te chanteren. "Het is de langste formatie die we ooit gehad hebben, omdat de meeste partijen moeilijk naar elkaar deden", zei hij. "Ze sloten elkaar uit. Partijen hebben elkaar eigenlijk gechanteerd. De PvdA wilde alleen met GroenLinks, terwijl de rest alleen met één van die twee wilde. En dat geldt voor meer partijen: de ChristenUnie die niet met D66 wilde. Het is heel breed. Met de extreemrechtse partijen wil niemand samenwerken."

Hakketakken

Volgens Albert de Vries voelen de partijen die de verkiezingen wonnen in maart, VVD en D66, niet aan wat er leeft in het land. "Er is een vertrouwenscrisis tussen overheid en burgers. Door zo lang te gaan hakketakken, vergroot je die crisis alleen. Men zegt wel dat er aandacht is voor burgers, maar als je vervolgens zo lang gaat bakkeleien, dan geef je daar geen blijk van. Het verwijt dat Jan te Veldhuis maakt aan mijn partij vind ik heel erg onterecht. Te Veldhuis weet ook wat er in 2012 is gebeurd. Toen heeft Diederik Samsom een compromis gesloten. Daar zijn we enorm voor afgestraft, We gaan niet opnieuw zo'n fout maken."

Dow, Yara en Zeeland Refinery

Te Veldhuis is benieuwd wat er in het regeerakkoord staat over maatregelen die de grote bedrijven in Zeeland raken: Dow, Yara, Zeeland Refinery. "Hoe pakt het voor de bedrijven uit? Wat betekent het voor de koopkracht? Voor de migratie? Dat is allemaal onduidelijk." De Vries: "Ik maak me geen zorgen over het bedrijfsleven, maar over mensen met weinig geld. Het is hun koopkracht die steeds maar daalt. Ik ben benieuwd of het kabinet daar iets aan gaat doen. Dat is volgens mij de manier om het vertrouwen terug te winnen, want de interesse voor de gewone man is de afgelopen jaren afgenomen. Daar zal iets aan moeten gebeuren."
Luister hier de aflevering van de Zeeuwse Kamer terug:
Zeeuwse Kamer formatie