Proef geslaagd: politie blijft met camera op gebruik telefoon in auto controleren

De proef van de politie om met een speciale camera meer bestuurders te betrappen op gebruik van de telefoon, is geslaagd. De politiecontroles op bellen en appen in het verkeer hebben in Zeeland ruim 300 bekeuringen opgeleverd. Volgend jaar zullen tijdens controles op afleiding in het verkeer zowel een touringcar als de MONOcam worden ingezet.
Proef geslaagd: MONOcam van politie controleert op gebruik telefoon
Proef geslaagd: MONOcam van politie controleert op gebruik telefoon © Omroep Zeeland
De controles worden uitgevoerd met een touringcar waarin politieagenten zitten. Zij zien direct of mensen zitten te appen of te bellen met de telefoon in hun hand in de auto. Daarnaast is (als proef) ook de MONOcam ingezet. Dat blijkt zo'n succes dat de politie volgend jaar verder gaat met deze combinatie van controles.
De laatste controles met de MONOcam waren trouwens minder succesvol. Dat kwam door een storing en door de weersomstandigheden die ongunstig waren voor de speciale camera.
- In totaal zijn dit jaar 12 controles geweest, waarvan zes in Zeeland. Die 12 controles leverden 1212 bekeuringen op, in zowel Zeeland als Noord-Brabant. 310 bekeuringen werden in Zeeland uitgedeeld.
- De MONOcam leverde in Zeeland 61 bekeuringen op. De rest werd vanuit de touringcar bekeurd.
- Tijdens de controles reed een touringcar met chauffeur en drie agenten in de bus. Verder waren zestien agenten betrokken in acht voertuigen om bestuurders staande te houden en te verbaliseren.
De MONOcam is een camera die vanaf een viaduct het gebruik van de mobiele telefoon achter het stuur kan vastleggen. De camera is door de politie zelf ontworpen. De camera herkent gebruik van de telefoon met de hand. De gemaakte foto wordt nog extra gecontroleerd door twee agenten. Daarna krijgt men de bekeuring opgestuurd.

Boete wordt 350 euro

Als bestuurder mag je een telefoon niet in de hand hebben tijdens het rijden, dat is strafbaar. Bellen mag alleen handsfree. De boete bedraagt dit jaar 250 euro, exclusief administratiekosten. Volgend jaar wordt dat 350 euro exclusief.
Tijdens de twaalf controles werden ook tweehonderd andere bekeuringen gegeven door meerijdende motoren en auto's van de politie. Die gingen gelijk achter de overtreders aan en gaven een bekeuring. Zo werden bekeuringen uitgedeeld voor te hard rijden, gevaarlijk rijgedrag en rijden over de vluchtstrook.

Brief schrijven op laptop

Er werd zelfs een bestuurder betrapt die op zijn laptop bezig was. Die bleek een brief aan het schrijven te zijn tijdens het rijden. Daarnaast werd een aantal personen met nog openstaande gevangenisstraffen van 26 tot 60 dagen aangehouden. Ook werden voertuigen in beslaggenomen waar iets mee aan de hand was. Diverse keren werden bestuurders betrapt die onder invloed van alcohol en/of drugs waren. En er werden openstaande boetes geïnd.