Doorgaand verkeer rijdt voortaan om Scharendijke heen

"De vlag kan uit", zegt vicevoorzitter Louwerse van de dorpsraad. "We zijn hartstikke blij." De rondweg aan de zuidwestelijke kant van Scharendijke is nagenoeg gereed. De weg moet verkeer dat er niks te zoeken heeft om het dorp heen leiden.
Rondweg Scharendijke 1
Fietsers zijn na de opening aangewezen op het rijwielpad naast de rondweg © Omroep Zeeland
Het geduld van de inwoners is danig op de proef gesteld. De weg had er al jaren geleden moeten liggen. "Het heeft vertraging opgelopen door problemen met de grondverwerving en geld", vertelt Louwerse. Ook was er nader onderzoek nodig vanwege de landelijke stikstofproblematiek. Daardoor kon de eerste spade pas in maart dit jaar de grond in.
Het tracé vormt het derde en laatste deel van de Recreatieverdeelweg over de kop van Schouwen. De route begint bij de afslag ter hoogte van de jongerencamping aan de voet van de Brouwersdam en loopt door de polder naar een rotonde tussen Scharendijke en Elkerzee. Een deel van de weg is geheel nieuw, een ander deel wordt gevormd door een verbrede polderweg.
Rondweg Scharendijke 2
De rondweg heeft ruim 2,5 miljoen euro gekost © Omroep Zeeland
De provincie, die de opdrachtgever is van het project, schat dat zo'n 4.000 voertuigen per etmaal gebruik zullen maken van de rondweg. De meeste rijden nu door het dorp over de Elkerzeeseweg. In het toeristenseizoen gaat het met name om vakantiegangers. Zij kunnen straks over de rondweg naar de campings en het bungalowpark, die zich aan de zuidkant van Scharendijke bevinden.

Dertig kilometer

Om het doorgaand verkeer verder uit de kern te weren, maakt de gemeente van de voormalige noord-zuidverbinding een 30-kilometerzone. Verkeersplateaus halen de snelheid eruit en de weg is visueel smaller gemaakt met een markering voor fietspaden. De stratenmakers zeggen dat de Elkerzeeseweg op zijn vroegst aan het eind van de week weer wordt opgesteld.
Elkerzeeseweg 1
Automobilisten mogen nog maar 30 kilometer per uur over de Elkerzeeseweg © Omroep Zeeland
Verantwoordelijk gedeputeerde Van der Maas en de Schouwse wethouder Smit verrichten donderdag de officiële opening van de rondweg. Het project heeft 2,6 miljoen euro gekost.
Ondanks de vreugde over de rondweg en de aanpak van de Elkerzeeseweg zijn nog niet alle verkeerskundige wensen van de dorpsraad vervuld. Louwerse noemt een extra ontsluiting naar de parkeerplaats van de supermarkt en maatregelen langs de uitvalsweg naar Brouwershaven. "Dat zorgt voor nog minder verkeersbewegingen door Scharendijke."