Ouders niet bepaald blij met extra week kerstvakantie: 'Dat wordt extra schermtijd, vrees ik'

Om kwart over acht druppelen de ouders met hun kinderen binnen op het schoolplein van basisschool Cypressenhof in Middelburg. Er wordt een traktatie afgegeven en een ingevuld vriendenboekje overhandigd. Nu kan het nog, want volgende week zitten de kinderen weer thuis. Uit de persconferentie van gisteren bleek dat basisscholen een week langer kerstvakantie hebben om zo corona de kop in te drukken: "Ik vind het erg jammer", vertelt een moeder.
Ouders in Middelburg zijn niet bepaald blij met de extra week kerstvakantie
Ze heeft net haar zoontje uitgezwaaid: "We zijn al een paar keer in quarantaine geweest en nu wordt er weer een week afgenomen. Het is niet goed voor de leerlingen, vind ik." Een vader is het met haar eens: "Ik vind het jammer, maar ik snap ook wel dat het hard nodig is. We kunnen niet anders. Dus we maken er maar het beste van."

Hopen dat hij naar opa en oma kan

Omdat de maatregel op korte termijn ingaat, moeten ouders snel opvang regelen voor hun kind: "We hopen dat hij toch naar opa en oma kan. Als dat niet kan, moet ik m'n baas lief aankijken en vragen of ik misschien wat flexibeler kan werken."
Vader op schoolplein
Rick Leijs met zijn zoons Bram en Benjamin © Omroep Zeeland
Niet alleen de opvang van de kinderen zorgt voor problemen. Ook vinden de ouders dat de leerachterstand van hun kind door deze maatregel nog verder oploopt: "Je merkt gewoon dat hij moeite heeft om mee te komen op school", vertelt een moeder. Ook de vader van Bram (8) en Benjamin (bijna 4) merkt die achterstand bij zijn zoons: "Vooral bij rekenen en taal zie je dat ze gewoon wat achterblijven."

Vrees voor extra schermtijd

Hij wil dan ook een poging doen om thuis het onderwijs op te pakken: "Als ze daarvoor te paaien zijn, gaan we dat zeker doen. Maar ik vrees dat het misschien gewoon wat extra schermtijd zal worden", zegt hij lachend.