Studenten bezorgen ouderen een lading kerstkaarten: 'Af en toe voel ik me wel eens eenzaam'

Een kaartjesregen voor ouderen in Zeeuwse woonzorgcentra. Zij hebben een hele hoop kerstkaartjes gekregen, geschreven door studenten. Het gaat om een initiatief van de organisatie Young Impact die jongeren motiveert anderen te helpen. Dat kan bijvoorbeeld door boodschappen te doen voor buren, een kopje koffie te drinken met iemand of een lief kaartje te schrijven voor eenzame ouderen.
Studenten CIOS op fiets
Studenten komen aan bij woonzorgcentrum Sint Maarten in de Groe © Omroep Zeeland
De actie heeft de naam #kaartjesregen. Een student schrijft een mooie boodschap in een kerstkaart en bezorgt die bij een persoon die hij of zij misschien wel helemaal niet kent. "Het is belangrijk, omdat er veel eenzame ouderen zijn. Als je een kaartje stuurt vinden ze dat vaak leuk en voelen ze zich misschien wat beter", vertelt een student van het CIOS in Goes. Een meisje naast haar vult aan: "Het is fijn om mensen blij te maken en een klein kaartje kan al een heel groot verschil maken."
Kerstkaartje voor oudere
Één van de geschreven kerstkaartjes voor de ouderen. © Omroep Zeeland
In Zeeland zijn er vier scholen die meedoen met de kaartjesregen. Naast het CIOS in Goes doen ook verschillende Scalda-vestigingen en VSO De Wingerd in Terneuzen mee aan de actie. Glavas merkt dat er veel enthousiasme is voor het initiatief vanuit Zeeland. "De motivatie is enorm in de provincie. Het is een landelijke actie, maar het enthousiasme van Zeeuwse scholen en studenten is enorm!"
66 procent van de 85-plussers is eenzaam en tijdens de donkere wintermaanden wordt dit extra gevoeld. "Het is erg belangrijk dat wij als maatschappij de eenzame mensen een hart onder de riem steken met dit soort acties", legt Ana Glavas van Youngimpact uit. "De reden dat we nu deze actie hebben gestart, is dat het eerder donker is, mensen zijn alleen thuis en gaan de deur niet uit. Juist in deze tijd zijn mensen eenzaam en daarom moeten we er juist nú iets aan doen."
Docent Nicole Jansen op het CIOS wordt erg blij van de actie: "Het is een heel mooi proces. Wij houden daar van. Het is heel goed om te zien dat studenten actief zijn, willen meedenken en hele mooie kaartjes schrijven. Het is super waardevol!"
In de middag is het dan tijd om hardlopend of met de fiets, want de studenten volgen tenslotte een sportopleiding, de kaartjes te overhandigen aan de ouderen van woonzorgcentrum Sint Maarten in de Groe in Goes. Twee vrouwen en een man worden vrolijk toegezongen met Jingle Bells en nemen daarna, na een korte toespraak van een van de jongeren, de kaartjes in ontvangst voor alle bewoners.
Ouderen van Woonzorgcentrum Sint Maarten in de Groe
Nel van Zanten, Joke van den Dries en Theo Gigengack nemen de geschreven kaartjes in ontvangst van de studenten van het CIOS in Goes © Omroep Zeeland
"Ik vind het heel erg leuk dat de studenten dit doen. Een kaartje schrijven voor een ander is super sociaal en het is altijd fijn om er eentje te krijgen", vertelt mevrouw Van den Dries die in het verzorgingstehuis woont. "Af en toe voel ik me wel eens eenzaam, want ik ben mijn man verloren en pas ook nog een goede vriendin, dus dat zijn geen fijne dingen. En een kaartje krijgen waar iets moois in geschreven staat, helpt dan zeker in deze tijd."
"Het feest van eten, groeten en veel wijn. Kletsen proeven en niks hoeven, behalve samen zijn", leest bewoonster Nel van Zanten voor. "Ja dat vind ik heel mooi. En een glaasje wijn mag er zeker bij", zegt ze lachend.