Tijdelijk even naar de glasbak in plaats van naar de kinderboerderij

Deze coronagolf heeft opnieuw impact op de gehandicaptenzorg; sommige dagbestedingslocaties zijn dicht of er wordt op een andere manier gewerkt dan normaal. Zoals bij gehandicaptenorganisatie Tragel in Zeeuws-Vlaanderen. De cliënten daar krijgen nu in de woningen dagbesteding. Dat is voor sommige van hen erg wennen, anderen vinden het fijn.
Aanpassing dagbesteding Tragel
Cliënten Kees (links ) en Ashton aan het werk bij de glasbak © Omroep Zeeland
Tragel sloot in november noodgedwongen de dagbestedingscentra in Hulst en Terneuzen; vanwege een corona-uitbraak, ook onder het personeel. Sindsdien komen de begeleiders naar de woningen toe. Hierdoor kunnen ze met minder personeel toch activiteiten laten doorgaan, want dat is heel belangrijk, zo zeggen ze bij Tragel. En omdat er nu geen mensen van verschillende woongroepen meer bij elkaar komen, is er minder kans op verspreiding van besmettingen.

Pakketjes voor meubelindustrie

Begeleider Bert Godeschalk van Tragel is gewoonlijk te vinden in De Leest in Hulst, een dagbestedingscentrum voor mensen met een verstandelijke beperking. Hij heeft zijn activiteitenprogramma nu naar de woning verplaatst.
Gehandicaptenorganisaties vullen dagbesteding nu anders in
Volgens Godeschalk mogen cliënten zich aansluiten, niets moet. "De ochtend gebruiken we voor de dingen die we ook bij De Leest doen; het inpakken van schroefjes en houtjes, we maken pakketjes voor de meubelindustrie. En in de middag gaan we zoveel mogelijk naar buiten, eropuit. Dat kan dus ook een fietstochtje zijn, of zoals vandaag, een wandeling naar de glasbak."

Dieren eten geven

De cliënten Kees, Ashton, Jonathan en Reindert gaan mee neer de glasbak. Het is een tochtje van een kleine kilometer. Kees en Ashton zijn vrolijk, maar toch zouden ze liever naar de kinderboerderij gaan, waar ze normaal werken. "Dit, de hele dag thuis, ik vind het moeilijk. Ik puzzel veel, maar het is niet leuk", zegt Ashton.
Voor anderen lijkt deze vorm van dagbesteding juist beter te passen. Dit zijn vaak zwaar gehandicapte mensen, die baat hebben bij meer structuur en rust. Tragel zegt te bekijken of ook na corona dit thuiswerken voor hen door kan blijven gaan. Maar als het aan Ashton ligt, gaat alles weer zo snel mogelijk open, zodat ze op de kinderboerderij kan doen wat ze normaal doet: "De dieren eten geven. Dat is wel leuk."

Meer werken in bubbels

Bij andere gehandicaptenorganisaties zoals Gors en 's Heeren Loo zijn dagbestedingslocaties nog open, maar soms wordt er op een andere manier gewerkt. Ook wordt de dagbesteding zoveel mogelijk geclusterd in bubbels; mensen uit dezelfde woongroepen werken nu ook op de dagbesteding zoveel mogelijk samen.