Provincie tekent geen bezwaar aan tegen stort van mogelijk vervuilde bagger op de grens

Het provinciebestuur maakt geen bezwaar tegen de stort van ruim 400.000 kuub bagger die mogelijk vervuild is met PFAS op de grens tussen Zeeland en Vlaanderen. Dat zegt het provinciebestuur als antwoord op vragen van D66 in Provinciale Staten. Vlaanderen is van plan om bagger die vrij is gekomen bij de aanleg van de Oosterweelverbinding, een tunnel tussen de linker- en rechteroever van de Schelde in Antwerpen. Bij die tunnelwerkzaamheden is naar boven gekomen dat de 3M-fabriek bij Antwerpen jarenlang illegaal PFAS heeft geloosd.
PFAS-bagger op grens
Afbeelding ter illustratie © Omroep Zeeland
D66 is bang dat door het baggeren en storten van de baggerspecie die concentratie PFAS in de Westerschelde nog verder wordt verhoogd. De provincie deelt die vrees niet. "Het is niet de verwachting dat het toepassen van de specie op stortlocatie Schaar van Ouden Doel zal leiden tot een verslechtering aan Nederlandse zijde", schrijft het provinciebestuur.

Motie

Rijkswaterstaat (RWS) is verantwoordelijk voor de waterkwaliteit in de Westerschelde. RWS is, na het lezen van de stortvergunning, tot de conclusie gekomen dat het PFAS-gehalte in de te storten baggerspecie niet hoger mag zijn dan in Nederland is toegestaan, schrijft de provincie. RWS tekent geen beroep aan en de provincie volgt die beslissing.
D66 is het niet eens met de beslissing van de provincie. De partij heeft aangekondigd vrijdag, tijdens de laatste vergadering van Provinciale Staten van dit jaar, het provinciebestuur via een motie alsnog op te roepen bezwaar aan te tekenen tegen de Vlaamse vergunning. Dat kan nog tot en met maandag 20 december.