GGD waarschuwt (sport)vissers: eet geen zelf gevangen vis uit de Westerschelde

De GGD Zeeland adviseert (sport)vissers uit voorzorg geen zelf gevangen vis uit de Westerschelde te eten. Op dit moment wordt onderzoek gedaan naar het PFAS-gehalte in de Westerschelde. Die onderzoeksresultaten worden eind maart 2022 verwacht, maar uit eerder onderzoek van zowel Omroep Zeeland als de PZC bleek al dat in vis en zeegroenten uit het oostelijke deel van de Westerschelde te veel PFAS zit.
Vissen Westerschelde
Vissers bij de Westerschelde (archieffoto) © Marc van Haag
De GGD Zeeland neemt met het advies het zekere voor het onzekere. Vorige maand gaf de provincie de opdracht aan Wageningen University & Research en het RIVM om het PFAS-gehalte in de Westerschelde te onderzoeken. De onderzoekers kijken daarbij onder andere naar vis, garnalen, mosselen, oesters, slib, en lamsoor. Ook worden watermonsters afgenomen.

Nederlanders krijgen te veel PFAS binnen

Tot de resultaten van dat onderzoek er zijn, is niet met zekerheid te zeggen in welke mate de concentratie PFAS in de Westerschelde te hoog is en een risico voor de volksgezondheid vormt, zegt de GGD. Maar: "Uit de nu bekende cijfers blijkt dat de concentratie PFAS in vis uit de Westerschelde hoger is dan wat gemiddeld wordt gemeten. Daarom adviseert GGD Zeeland uit voorzorg om zelf gevangen vis uit de Westerschelde niet te gebruiken voor consumptie."
Eerder dit jaar concludeerde het RIVM al dat Nederlanders te veel PFAS binnenkrijgen via voedsel en drinkwater. Dat kan nadelige effecten hebben voor de gezondheid.
Wat is PFAS?
PFAS is een verzamelnaam voor duizenden chemische stoffen die van nature niet in het milieu voorkomen. De afkorting PFAS staat voor poly- en perfluoralkylstoffen. GenX, PFOA en PFOS zijn de bekendste voorbeelden van door de mens gemaakte PFAS-stoffen. Ze stoten water en vuil af en worden gebruikt in veel producten, zoals smeermiddelen, voedselverpakkingsmaterialen, blusschuim, anti-aanbaklagen van pannen, kleding, textiel en cosmetica. PFAS zijn zeer zorgwekkende chemische stoffen: ze breken niet of heel slecht af in het milieu en we weten er nog niet alles van. Daarom is het belangrijk om verspreiding van deze stoffen naar het milieu te blijven aanpakken.
Mensen kunnen zelf weinig doen om PFAS in voedsel en drinkwater te vermijden. Het RIVM adviseert de overheid om ervoor te zorgen dat PFAS minder worden gebruikt en mensen er minder mee in contact komen.
Bron: GGD
In de Westerschelde wordt al jaren PFAS geloosd. Pas sinds deze zomer ontstond ophef, nadat breed bekend werd dat de fabriek 3M in de Antwerpse haven grote hoeveelheden PFAS in de Schelde liet stromen.