Sportfonds opgericht ter nagedachtenis aan Inge Caljouw

Zeeland heeft er een nieuwe stichting bij: het Inge Sportfonds. Familie en vrienden van de in 2020 overleden Inge Caljouw hebben het fonds opgericht. Bedoeling is om zoveel mogelijke Zeeuwse sportevenementen toegankelijk te maken voor sporters met een beperking.
Inge Caljouw
Afbeelding ter illustratie © Inge Caljouw
Inge kwam in 2020 om het leven toen ze in haar handbike overstak en geraakt werd door een straatracende auto. Inge was ruim tien jaar lid van rolstoelhockeyclub SGB in Goes. Rolstoelhockeycoach Michiel Ruiter wisselde daarna met de ouders van Inge van gedachten om een stichting op te richten.

Sporten voor iedereen mogelijk

Paralympisch roeier Corné de Koning is bestuurslid van het sportfonds. "Inge vond dat sporten voor iedereen mogelijk moet zijn, ongeacht of je wel of niet een beperking hebt."
De Koning legt uit dat het sportfonds evenementen en verenigingen wil ondersteunen bij het mogelijk maken van aangepast sporten. Dan kan het gaan om financiële ondersteuning, maar ook het geven van advies. De stichting zou bij kunnen springen als sporters met een beperking vervoer nodig hebben of als een vereniging spullen aan moet schaffen omdat die zich meer wil richten op aangepaste sporten.

Vrijheid en zelfvertrouwen terug

De Koning zet zich in voor de stichting, omdat hij zelf weet hoe belangrijk het voor hem is dat hij kon sporten. "Ik weet wat de sport mij heeft gebracht. Als ik kijk naar de mensen met een beperking waarmee ik sport, zie ik ook wat het hen heeft gebracht: het stukje vrijheid en zelfvertrouwen dat ze daardoor terug hebben gekregen."
Dat is ook de reden waarom de paralympisch roeier zich aan de stichting heeft verbonden. "Op deze manier is het een mooi middel om iedereen aan het sporten te kunnen krijgen en iedereen dat gevoel te kunnen laten ervaren."
De Koning legt uit waarom hij bestuurslid van het fonds is geworden