Brammetje uit Aardenburg kan door corona niet verhuizen
Brammetje, (na de broers Azimi) de bekendste inwoner van Aardenburg, kan nog niet verhuizen. Zijn nieuwe 'huis' is later klaar dan gehoopt. Het Cultuurforum in Aardenburg gaat pas eind februari open. Corona is de boosdoener.

Het is niet dat Brammetje zelf door corona is getroffen. Hoewel er in zijn tijd ongetwijfeld ook pandemieën heersten, is de Germaanse krijger al zo'n achttien eeuwen dood, onwetend van de dodelijke ziekte van deze tijd.
Zijn botresten liggen sinds jaar en dag in het gemeentelijk archeologisch museum dat in oktober de deuren sloot. Daar ligt hij in zijn uppie te wachten op de naderende verhuizing. Alle collectie-items in het museum waarmee hij omringd werd, zijn al eerder overgebracht naar het Zeeuws Archeologisch Depot in Middelburg. Onlangs nog gingen de Romeinse tempelresten uit de tuin op transport.
Vertraging is een domper
De vertraging is een domper voor directeur Bertine Oosthoek die de leiding krijgt over het Cultuurforum in Aardenburg. Door corona was er veel uitval bij de aannemer en bij de toeleveranciers, waardoor de deadline van eind december een race tegen de klok werd. Nu blijkt dat de nieuwe luchtinstallatie niet eerder dan eind januari kan worden geplaatst.

Dat betekent dat de inrichting van het museum pas in februari kan starten. Het oponthoud heeft gevolgen voor de subsidies die het Cultuurforum krijgt die een vervaldatum hebben. "We hebben van een aantal fondsen de bevestiging dat er inderdaad sprake is van overmacht en dat de bedragen voor ons gereserveerd blijven. Van de Europese subsidieregeling moeten we de bevestiging nog zwart-op-wit krijgen, maar ik heb goede hoop dat dit lukt", vertelt Bertine Oosthoek.
Museumjaarkaart
De extra tijd die de medewerkers nu krijgen, wordt wel goed benut. Zo zijn bestuur en vrijwilligers volop bezig met de accreditatie voor het Museumregister. Het Cultuurforum moet aan allerlei voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen van dit keurmerk. "Denk dan aan een risico-inventarisatieplan. Hoe gaat het museum om met wateroverlast, met temperatuurschommelingen, met risico's van stof of van breuk? Ook moeten we een Collectie Hulpverlenings Plan hebben. Waar gaat de collectie naar toe in geval van nood?"
Als alle plannen zijn aangeleverd, kunnen bezoekers straks met een museumjaarkaart gratis het museum in.

Alle musea in de gemeente Sluis komen onder de vlag van een nieuwe museumvereniging. Deze vereniging helpt ook de kleinere musea en zorgt voor de gezamenlijke promotie en opleiding van vrijwilligers.
Cursus over geschiedenis van Aardenburg
Op 17 januari start een vijfdelige introductiecursus over de geschiedenis van Aardenburg. Deze is niet alleen voor potentiële vrijwilligers voor het museum, maar voor alle inwoners of belangstellenden die zijn geïnteresseerd in het stadje, dat 'één grote archeologische vindplaats' is. De cursus gaat niet alleen over de Romeinse tijd, maar ook over de Middeleeuwen, de Berenning van Aardenburg en de Tweede Wereldoorlog. Aanmelden kan via info@cultuurforumaardenburg.nl.