Gemeenten straks aan de slag met nieuw ov-plan, Reimerswaal enthousiast

Reimerswaal is positief over het vervoersplan voor Zeeland. Naar verwachting nemen Provinciale Staten dat plan vandaag aan. Over de concrete uitwerking bestaan plannen in Reimerswaal: een toeristische 'hub' in Yerseke en een proefproject met belbussen.
Reimerswaal positief over nieuwe vervoersplan voor Zeeland
Wethouder Maarten Both (SGP) van Verkeer en Vervoer is verheugd dat de gemeenteraad van Reimerswaal zich deze week unaniem heeft uitgesproken voor het vervoersplan van de provincie, dat officieel de Regionale Mobiliteitsstrategie heet.
"De provincie voert de regie, maar die heeft de dertien Zeeuwse gemeenten hier nadrukkelijk bij betrokken. We hebben de zaken van alle kanten bekeken. Er is rekening gehouden met zowel de meer stedelijke gebieden als plattelandsgemeentes zoals Reimerswaal. Ik ben heel erg blij met de strategie die er nu ligt."
Busje bij station Kruiningen-Yerseke
Busje bij station Kruiningen-Yerseke © Omroep Zeeland
Het is de bedoeling dat het nieuwe openbaar vervoer in Zeeland in 2025 operationeel is. Voor die tijd moet er nog veel gebeuren in Reimerswaal.

Busje bellen

Na de jaarwisseling start op de dinsdagmiddagen een proef met een buurtbus in Waarde die kan worden gebeld. Buurtbussen bestonden al in Reimerswaal, maar dat je ervoor kunt bellen is nieuw.

Heel Zeeland profiteert

Als de proef slaagt kan iedereen in de provincie daarvan profiteren. Maarten Both: "Her en der in Zeeland zijn projecten. Dit project met de belbus is er een van. Als dat hier succesvol is, kijken we of dat ook elders in Zeeland een plek kan krijgen. Andersom geldt dat ook."
Trein die aankomt op station Kruiningen-Yerseke
Trein die aankomt op station Kruiningen-Yerseke © Omroep Zeeland
Vragen zijn er ook. Ida Sinke, raadslid van oppositiepartij VVD, wil weten hoe het zit met de nieuw op te richten mobiliteitscentrale. Die moet vraag en aanbod op het gebied van openbaar vervoer op elkaar afstemmen.

'Bedrijfsleven heeft de kennis'

"Ik vraag me af of die mobiliteitscentrale op een goede manier wordt ingericht. Dat kan ik niet lezen in de stukken. Wij als VVD vinden het belangrijk dat dat gebeurt in samenwerking met het bedrijfsleven dat het vervoer op dit moment in Zeeland regelt. Zij hebben de kennis, wij als gemeente niet."

Hub in Yerseke

En dan de wensen in Reimerswaal. Het ligt voor de hand dat er hubs komen bij de treinstations van Kruiningen-Yerseke, Krabbendijke en Rilland. Hubs zijn vervoerspunten waar bijvoorbeeld trein, bus, flextaxi, auto en elektrische fiets samenkomen en waar mensen van de ene vorm van transport kunnen overstappen op de andere. Maar de politiek wil ook zo'n hub, zo'n halte, in Yerseke. "Die moet meer op dagjesmensen en toeristen zijn geënt. Zodat ze van daaruit Yerseke kunnen ontdekken", zegt wethouder Both.
Station Kruiningen-Yerseke
Station Kruiningen-Yerseke wordt hoogstwaarschijnlijk een vervoershub in Reimerswaal, waar trein, buurbus, elektrische fiets en auto bij elkaar komen. © Omroep Zeeland
Mensen zijn volgens Both nu bang dat de bus helemaal uit hun dorp verdwijnt, maar die angst is volgens hem onterecht.

Goed voor het milieu en klantgericht

"We moeten ons realiseren dat die mobiliteitsstrategie enorme kansen biedt", zegt Both, "we willen veel fijnmaziger openbaar vervoer aanbieden. Nu is het nog vaak zo dat overdag vaak grote lege bussen van A naar B rijden. We willen dat met flextaxi's en flexbusjes vraagafhankelijker maken. Dat is uiteraard goed voor het milieu, omdat die grote vervuilende bussen niet meer leeg rondrijden. Maar dat is ook echt klantgericht voor de mensen."