Student HZ: 'Megastrandsuppletie is goedkoper én beter voor de natuur'

Michael Boyall heeft de HZ Stern Award gewonnen voor zijn scriptie over zandsuppleties. De HZ-student civiele techniek onderzocht of het opspuiten van de stranden de moeite waard is en ook of het beter is om dat te doen met een zogenoemde 'megasuppletie'.
Michael Boyall (op het scherm links) won de HZ Stern Award voor zijn onderzoek naar zand suppleties
Michael Boyall (op het scherm links) won de HZ Stern Award voor zijn onderzoek naar zand suppleties © HZ
"Zandsuppleties zijn een belangrijk onderdeel van de verdediging van de kust", aldus Boyall. De student concludeerde dat het opspuiten van de stranden ongeveer net zo duur is als alternatief onderhoud aan de zeeweringen op dezelfde plek, maar dat het opspuiten van de stranden extra voordelen met zich meebrengt. Zo leveren de extra strandmeters nieuwe natuur op en nieuwe ruimte voor badgasten om van de kust te genieten.

Een mega suppletie

Boyall concludeert daarnaast dat een megasuppletie wellicht de oplossing is voor de toekomst. "Je brengt een gigantische hoeveelheid zand naar de kust, zodat het voor vijf tot maximaal twintig jaar genoeg is", legt Boyall uit. Dat is volgens hem goedkoper vanwege de schaalvoordelen, maar ook de natuur heeft er baat bij. Bij iedere suppletie is die even van slag. Als de natuur minder hoeft te worden verstoord, is dat ook winst volgens de student civiele techniek.
Boyall wint een beeldje van een Stern en een geldprijs van 1000 euro.