Nog steeds wateroverlast in Sluiskil: 'De huizen zijn net woonboten geworden'

Optrekkend vocht, verzakte huizen, schade aan muren en schimmel. Wordt Sluiskil het Groningen van Zeeland? Dat vragen veel inwoners zich zo langzamerhand af. Het is inmiddels ruim een half jaar geleden dat toenmalig minister Cora van Nieuwenhuizen poolshoogte kwam nemen. Hoewel de gemeente Terneuzen nu gestart is met drainage leven veel inwoners nog altijd met schimmel.
Inwoner Sluiskil over de vochtproblematiek
Zo ook Paul van Lingen. Hij is naast ervaringsdeskundige ook voorzitter van de Stichting Wateroverlast Sluiskil die voor zo'n 270 inwoners opkomt. Veel van hen hebben schimmelproblematiek. Bij Van Lingen zelf was dat een tijdje weg. "Een half jaar geleden heb ik alles opnieuw laten doen. De muren laten injecteren, opnieuw stuken en nu komt de schimmel gewoon weer omhoog."

'Woonboten geworden'

Eerder kwam ook burgemeester Erik van Merrienboer poolshoogte nemen. Daarna is men volgens Paul van Lingen begonnen met het aanleggen van een drainagesysteem en dat is nodig ook vindt hij. "De huizen zijn gewoon woonboten geworden."
Ik heb jaren zonder problemen naast het IJsselmeer gewoond en dat heeft meer water dan dit kanaaltje.
Paul van Lingen uit Sluiskil over de vochtproblematiek
Het probleem komt, volgens de inwoners, doordat er water onder de damwand van het Kanaal van Gent naar Terneuzen doorsijpelt. Maar Rijkswaterstaat zet daar volgens hen vraagtekens bij en ontkent in hun ogen het probleem. "Rijkswaterstaat is aan zet", zegt Van Lingen. Ondertussen legt de gemeente de drainage aan en is het afwachten of die oplossing gaat werken.
Waardoor zou het Kanaal van Gent naar Terneuzen kunnen lekken?
Het Kanaal van Gent naar Terneuzen is tientallen jaren geleden verbreed, waardoor woningen aan de rand van het dorp moesten verdwijnen en het kanaal dus veel dichter bij de rest van de bebouwing kwam te liggen. Latere verdiepingen van het kanaal, in combinatie met werkzaamheden aan riolering en drainage, zorgen ervoor dat met name de afgelopen tien jaar ernstige wateroverlast is ontstaan in delen van Sluiskil.
Maar dat er een lek is, staat voor Paul van Lingen als een paal boven water. "Het is niet normaal dat het grondwater zo omhoog komt zetten. Ik heb vijfendertig jaar lang tweehonderd meter van het IJsselmeer af gewoond in Volendam. Daar had ik ook een huisje van zo'n zestig jaar oud, maar nooit last van vocht. Dan moet je mij nu eens uitleggen hoe dit kan? Want ik denk dat het IJsselmeer meer water bevat dan dit kanaaltje."
In januari moet de rest van de drainageleidingen gelegd zijn. Ook gaan dan, mits de coronamaatregelen zijn versoepeld, de gesprekken met de gemeente weer verder.