Schrapen, vegen en prikken: vrijwilligers ruimen paraffine op strand Noord-Beveland op

Het strand bij Wissenkerke ligt er vol mee. Een witte, kaarsvetachtige substantie die wordt gebruikt in onder andere waxinelichtjes, huidcrèmes en smeermiddel. Eric Mahieu zag het spul liggen op het strand en reageerde verontwaardigd. "Nou, laten we er dan iets aan doen", stelde zijn vriendin voor. En zo stond een groep van 25 vrijwilligers op zaterdagochtend het strand schoon te schrapen.
Vrijwilligers ruimen paraffine Noord-Beveland op
Want schrapen is echt nodig bij paraffine. De korrels zijn klein en vettig en daardoor lastig op te pakken. "Het is een bijproduct van de olieraffinaderij", vertelt Mahieu. "Schepen varen daarmee af en aan, maar voordat er een nieuwe lading in zo'n schip mag, moet alles schoongemaakt worden. Resten mag men op de kade afgeven, maar blijkbaar wordt het gewoon in het water geloosd."

'Dit ecosysteem gaat eraan als het zo doorgaat'

Mahieu vindt het vreselijk dat de stof op deze manier in de natuur terecht komt. "Dit is het leefgebied van heel veel vogels en andere dieren, waar dit spul allemaal aanspoelt. Het is een heel kwetsbaar ecosysteem en dat gaat er wel aan als dit doorgaat."
Eric Mahieu is druk aan het werk paraffine op te ruimen
Eric Mahieu is druk aan het werk paraffine op te ruimen © Omroep Zeeland
Elsbeth Klop, die zich als vrijwilliger bij de opruimactie heeft aangesloten, is ook geschokt. "Dit had ik niet verwacht, dat het zo veel zou zijn. En het is heel moeilijk schoon te maken. We zijn goed bezig met z'n allen, maar dit is bijna onbegonnen werk."
De gemeente Noord-Beveland en Rijkswaterstaat hebben zelf geen actie ondernomen, omdat zij pas bij grotere hoeveelheden vervuiling in actie komen. Dus is dit strand afhankelijk van vrijwilligers. De gemeente is wel blij met de opruimactie en hielp de vrijwilligers aan materialen om mee schoon te maken. Ook zorgde de gemeente voor koffie en erwtensoep.

Een foto bracht het balletje aan het rollen

Het idee voor de opruimactie ontstond, toen Mahieu een foto doorgestuurd kreeg van aangespoelde paraffine in Vrouwenpolder. Even later wandelde hij op het strand bij Wissenkerke en zag hij hetzelfde spul. Hij zette er een foto van online en zo vond hij zijn medevrijwilligers die op deze frisse decemberochtend het strand schoon kwamen krabben.
Opruiming paraffine
Eric Mahieu had zo een hele club bij elkaar © Omroep Zeeland
Hij is tevreden met de opkomst. "Dit laat ook zien dat mensen houden van de Oosterschelde. Van onze Oosterschelde", zegt hij. "Maar er zijn heel veel van zulke initiatieven nodig om alles schoon te krijgen. Die paraffine is aangespoeld van Goeree-Overflakkee tot aan Vrouwenpolder, overal kleine beetjes."

Oesters en lepels

Het wegschrapen van de paraffine gaat gestaag door, ondanks dat het einde nog lang niet in zicht is. De één heeft een halve oester gevonden om de korrels mee op te scheppen, een ander schept het spul met een lepel in een vuilniszak.
Of het strand echt helemaal schoon zal worden, betwijfelen de vrijwilligers. De paraffine is klein en zit overal op en tussen. Maar ze geven niet op. "We gaan gewoon een goede poging doen."