Vijf schapen dood op Schouwen-Duiveland na aanval wolf

De wolf die afgelopen zaterdag gespot is in Scharendijke heeft slachtoffers gemaakt in Bruinisse en Ouwerkerk. Inmiddels zijn er vijf schapen overleden na een wolvenaanval. De Provincie Zeeland roept op om het wilde dier met rust te laten als hij nog een keer wordt gesignaleerd. "Een uitgeputte wolf pakt makkelijke prooien, in dit geval dus schapen", zegt Teresa Kalverboer van de provincie.
Wolf gespot bij Scharendijke
Wolf gespot bij Scharendijke © Marien Stouten
'Mocht de wolf weer opduiken, laat dat dier dan met rust' roept de Provincie Zeeland op. Volgens Teresa Kalverboer van de provincie moet het hier gaan om een jonge wolf, "een zwervende wolf is meestal een jonge wolf, dus als hij ziet dat het gebied niet goed is voor hem dan loopt hij door en zoekt hij verder." Maar zij snapt ook dat geiten- en schapenhouders zich zorgen maken over hun dieren.
"De wolf is een beschermde soort van de hoogste klasse, we mogen hem niet bejagen maar ook niet verjagen of opjagen. Alles waar jagen in zit mag niet", zegt Kalverboer. "Als je hem gaat opjagen dan grijpt hij aan het einde van de dag naar makkelijke prooi, zoals schapen, omdat hij moe is. Het is de bedoeling dat hij de rust vindt en op wilde dieren gaat jagen."

Noodpakketten

Vanuit de provincie zijn er speciale netten te krijgen voor boeren die bang zijn voor de veiligheid van hun vee. Het gaat om noodpakketten met netten, ze hebben aan de onderkant en aan de bovenkant stroomtoevoer. De afrastering is minimaal 1.20 meter hoog. Kalverboer benadrukt wel dat het gebied waar de omheining gezet wordt vrij moet zijn van kuilen. "Wolven houden meer van graven dan van springen."
En wat als je de wolf nou ineens in je straat tegenkomt? Kalverboer: "Kijk ernaar, geniet ervan en laat hem rustig lopen."
Luister hier het hele gesprek met Teresa Kalverboer van de provincie Zeeland terug:
Schapen beschermen tegen wolf