Katinka Polderman zingt de blues met The Juke Joints: 'Blues is eigenlijk het cabaret van toen'

Ze liep al heel lang met het idee rond: de blues zingen in het Zeeuws. Toen er een subsidiepotje voorbijkwam, zag Katinka Polderman haar kans schoon. De cabaretière uit 's-Heer Abtskerke hoefde niet lang na te denken met welke band ze de studio in wilde duiken: The Juke Joints uit haar eigen Zuid-Beveland.
Zeeuwse Blues 2021
Katinka & The Juke Joints tijdens de opnames van Zeeuwse Blues © Omroep Zeeland
Het project Zeeuwse Blues bestaat uit acht in het Bevelands vertaalde bluesklassiekers. Katinka heeft wel een verklaring waarom de blues haar past als een jas: "Blues leent zich echt goed om te vertalen. Het zijn allemaal kleine verhaaltjes. Het is het cabaret van toen."

Lekkere sound

De samenwerking met de Zuid-Bevelandse bluesband The Juke Joints was logisch. Katinka: "Een echte Zeeuwse band, met een lekkere sound. Het scheelt ook dat we allebei uit Zuid-Beveland komen. Dat is toch iets anders dan Tholen of Zeeuws-Vlaanderen. Je snapt elkaar wel."
Katinka Polderman ('s-Heer Abtskerke 1981) studeerde aan de Cabaretacademie in Rotterdam en Koningstheaterakademie in Den Bosch. In 2005 won ze zowel de jury- als de publieksprijs op het Leids Cabaretfestival. Sindsdien toert ze met haar voorstellingen door Nederland en België. Dit jaar won ze, samen met Sophie Reinders, de Gerrit Komrij-prijs 2021 voor het boek Zwerfgoed, een tegendraadse kijk op de literatuurgeschiedenis. In de Volkskrant verschijnt wekelijks een humoristische infographic van haar hand, in de rubriek Poldermodellen.
Katinka Polderman
Katinka Polderman zingt de blues in Bevelands dialect © Omroep Zeeland
De acht klassiekers uit de bluesmuziek klinken verrassend in Bevelands dialect: I Just Want To Make Love To You werd Dopjes Doe, Tell Me Mama werd Zehhes Lieven en Georgia Women, Een vent uut Kwidamme.
Toch probeert Katinka zo dicht mogelijk bij het origineel te blijven. "In het origineel komt veel overdrachtelijke betekenis voor. Het is dan leuk om metaforen te bedenken in het Zeeuwse en zoveel mogelijk Zuid-Bevelandse woorden erin te doen."

Blueswaardig

Het eindresultaat heeft de bandleden van The Juke Joints aangenaam verrast, zegt gitarist Michel Staat: "Er schuilt wel een kleine blueszangeres in Katinka. Complimenten. Tijdens de opnames is het altijd even afwachten wat er gebeurt, maar dit is blueswaardig, absoluut!"
Zeeuwse Blues is te zien bij Omroep Zeeland op zondag 26 december 18u10 en 19u10 en op zondag 2 januari na het nieuws van 18u00, elk uur herhaald.
Waarom passen Katinka Polderman en The Juke Joints zo goed bij elkaar? Katinka legt het uit.
Zeeuwse Blues 2021
Peter Kempe (l) en Michel Staat (r) van The Juke Joints © Omroep Zeeland