Personeelstekort: Moet bejaarde bouwvakker in rolstoel vertellen hoe het moet?

De ambitie van het kabinet om 100.000 woningen per jaar te gaan bouwen, roept vraagtekens op bij verschillende Zeeuwse bouwbedrijven. Door woonwijken uit de grond te stampen, probeert de overheid het woningtekort op te lossen, maar, zo laten verschillende bouwbedrijven weten, het kabinet vergeet dat er een grote schaarste is aan personeel.
Bouwbedrijven zetten vraagtekens bij het doel van het kabinet om 100.000 woningen per jaar te bouwen
Bij bouwbedrijf Kambier in Koudekerke moeten ze regelmatig opdrachten weigeren omdat ze het niet aankunnen. "Zo'n groot tekort aan bouwpersoneel als we nu hebben, heb ik in de afgelopen dertig jaar nog nooit meegemaakt", zegt directeur André Jasperse.
Dat heeft volgens hem mede te maken met de vergrijzing in de sector. "Als we het hebben over de allround vakman, dan maak ik me binnen nu en de komende jaren zorgen over voldoende aanwas. In de categorie dertig- tot veertiger zijn er veel te weinig mensen beschikbaar die het vak beheersen. Straks moeten we de bejaarde bouwvakker met rolstoel en al nog een keer over het terrein halen om te vertellen hoe het moet. Ik chargeer graag, maar dat schetst wel het beeld."
We zijn te laat begonnen met het promoten van een opleiding in de bouw en dat voelen we nu.
Leroy Schipper, begeleider jonge bouwvakkers
Het bedrijf heeft een aantal leerlingen in opleiding waarvan het de bedoeling is dat ze blijven plakken na hun studie. Joey Prinsen werkt mee aan het bouwproject van zeven vrijstaande stadsvilla's in Vlissingen en het bevalt hem goed: "Vorig jaar liep ik twee weken mee met mijn huidige leermeester en dat vond ik zo leuk dat ik nu de opleiding volg. Soms is het jammer als het regent, maar dat mag de pret niet drukken."
Leroy Schipper begeleidt Joey. Hij werkt al twintig jaar in de bouw. "Toen ik begon met mijn opleiding zaten er zo'n veertig andere bouwstudenten. Nu zijn het er hoogstens twaalf, dat is een groot verschil", zegt hij. Langzamerhand begint het aan te trekken, maar alsnog kunnen ze pas na vier jaar fulltime gaan werken. "We zijn te laat begonnen met het promoten van een opleiding in de bouw en dat voelen we nu."
Bouw
André Jasperse, eigenaar van bouwbedrijf Kambier, bij project Grander Port in Vlissingen © Omroep Zeeland
Volgens Jasperse ligt het probleem daarnaast bij de lange administratieve procedures om te mogen gaan bouwen. "Als het gaat over bestemmingsplannen, dan gaan daar jaren overheen. Die bepalen het tempo dat niet ineens versneld kan worden omdat daar wettelijke regels aan vastzitten. Mochten we gaan bouwen dan heb je te maken met de schaarse capaciteit aan personeel en materiaal", zegt Jasperse.

Standaardisering

Om de doelen van het kabinet wat betreft de bouw te halen, moet er volgens Jasperse het volgende gebeuren: "Dan zal er gestandaardiseerd moeten worden en fabrieksmatiger gewerkt moeten worden om met name die grotere volumes in die woningbouw te realiseren. Anders krijgen we het in kleinschalige projecten met de huidige vakmensen niet voor elkaar."