Geen compensatie voor tweede kerncentrale als het aan de provincie ligt

Twee derde van de Zeeuwen wil best een tweede kerncentrale in de provincie, maar een grote meerderheid wil daar wel een compensatie voor zien van de overheid. Niet nodig, aldus gedeputeerde Jo-Annes de Bat. Volgens hem is de eventuele bouw van een extra kerncentrale al voordelig genoeg voor Zeeland. "Het levert een positieve bijdrage aan de brede energiemix die we nodig hebben", aldus de Bat.
Geen compensatie nodig als het aan de provincie ligt
Omroep Zeeland onderzocht door middel van een enquête hoe de Zeeuwen tegenover de komst van een tweede kerncentrale staan. Slechts één op de acht ondervraagden vindt compensatie niet nodig. De anderen wel, maar hebben daar uiteenlopende ideeën over.

Hoe kan Zeeland voor de Tweede Kerncentrale gecompenseerd worden?

Rang Vorm van compensatie Pct
1 Er moet dan tegelijk een plan komen om Zeeland versneld van het gas af te laten gaan. 33
2/3 Zeeland zou ter compensatie een groot natuurgebied moeten krijgen. 32
2/3 De eerstvolgende nieuwe, grote overheidsdienst zou in onze provincie gevestigd moeten worden. 32
4 Dan moeten de bestaande en nieuwe hoogspanningsleidingen tussen Borssele en Noord-Brabant waar mogelijk ondergronds worden weggewerkt. 31
5 Ter compensatie zou Zeeland een volwaardige (technische) universiteit moeten krijgen. 30
6 Geen compensatie nodig 12
De verschillen tussen de antwoorden zijn erg klein. De marges die bij dit soort onderzoeksuitkomsten horen overlappen elkaar. Dat maakt dat deze vijf opties als gelijkwaardig moeten worden beschouwd.

Wie betaalt?

Vraag is natuurlijk wel wie dan voor die compensatie moet gaan zorgen. 'Zeeland versneld van het gas af', vereist vooral acties van het provinciebestuur en de gemeentebesturen, terwijl de optie 'De eerstvolgende nieuwe, grote overheidsdienst zou in onze provincie gevestigd moeten worden' juist een zaak is van Den Haag.

Hoogspanning ondergronds

Vraag is ook of de compensatie haalbaar is. Het wegwerken van hoogspanningsleidingen onder de grond kan bij de huidige stand van de techniek over trajecten van maximaal twintig kilometer. Dan heb je vanaf de kerncentrale-locatie Borssele op weg naar het vaste land van Noord-Brabant in elk geval de Zak van Zuid-Beveland 'ondergestoken'.
De nieuwe hoogspanningsmasten zijn tot diep in de Zak van Zuid-Beveland te zien
Nieuwe hoogspanningsmasten in Zuid-Beveland © Omroep Zeeland
Gedeputeerde Jo-Annes de Bat is blij dat er een groot draagvlak is voor een eventuele tweede kerncentrale in de provincie. Toch vindt hij de vraag om een compensatie een te negatieve associatie bij kernenergie. "Met alleen zon en alleen wind komen we er niet. We hebben een hele brede energiemix nodig en kernenergie hoort daar echt bij. Het is een belangrijke bijdrage om het CO2-probleem van deze wereld op te lossen," aldus de Bat.

Onderzoek blijven doen naar het afvalvraagstuk

Volgens de Bat zijn twee zaken van belang. "Kennisontwikkeling is belangrijk. Uiteindelijk moeten we kernenergie blijven ontwikkelen en het tweede is nu al nadenken over het afvalvraagstuk en daar ook onderzoek naar blijven doen. Want dat hoort ook bij het accepteren van kernenergie in de energiemix."
Twee derde van de Zeeuwen is voor een tweede kerncentrale
Twee derde van de Zeeuwen is voor een tweede kerncentrale © Omroep Zeeland
Het is nog niet zeker waar de twee door het nieuwe kabinet voorgenomen kerncentrales gebouwd zullen worden. De Bat is al wel met den Haag in gesprek. "Het langer openhouden van de huidige kerncentrale staat als eerste op de agenda, want we willen graag dat het Rijk daar verantwoordelijkheid voor neemt. Daarnaast willen we graag weten wat ze precies bedoelen met de wens voor meer kerncentrales en welk tijdspad men voor ogen heeft. Dat hele pakket is iets voor het komende half jaar."

Leren van andere landen

Volgens de provinciebestuurder kan Nederland veel leren van het buitenland over de bouw van kerncentrales. "In Frankrijk en Engeland zet men grote stappen. Het is goed als Nederland aansluit bij zo'n Europees programma voor het ontwikkelen van kerncentrales. Ja en dan moet je sowieso denken aan een periode van acht tot tien jaar voordat er daadwerkelijk een kerncentrale staat. Nu beginnen is hopelijk ergens tegen 2030 een kerncentrale zien verrijzen."