Stressen over je kerstdiner? Niet doen, zeggen deze psycholoog en restauranteigenaar

De kerstdagen komen nu wel heel dichtbij. Als je nog geen idee hebt wat je op tafel moet zetten dit weekend, stop met piekeren en bestel bij de lokale horeca. Daar pleit Marc Everse van restaurant Kale & de Bril in Goes voor. Hij wordt bijgestaan door psycholoog Cora van Moerkerk, zij vindt dat het zelf in elkaar zetten van een kerstmenu vaak teveel onnodige stress oplevert.
Kerstdiner
Stressen over het kerstdiner? Bestel het bij een restaurant! © Canva
Volgens horecaondernemer Marc Everse hadden veel mensen al zien aankomen dat de horeca tijdens de feestdagen gesloten zou zijn, net als vorig jaar. Dat zag hij in ieder geval terug in de bestellingen van de thuismenu's. Een zegen, maar Everse had natuurlijk liever gehad dat ze wél open konden blijven met de feestdagen.
"Bij de afhaalmenu's komt veel meer denkwerk kijken dan wanneer ik het zelf op een bordje leg. Leuk is het eigenlijk al helemaal niet, want je mist het contact met je gasten. Dat heb je nu alleen maar bij het ophalen van de takeaway." Maar de restauranteigenaar is wel blij dat er veelvuldig gebruik van wordt gemaakt.

Cortisol is slecht voor je gezondheid

Dat mensen 'de makkelijke weg' kiezen en een thuismenu bestellen, is volgens psycholoog Cora van Moerkerk een goed gegeven. Mensen zijn zo bezig met het perfecte plaatje van de kerstreclames, dat ze daardoor in de stress schieten. "Het is goed om stressvrij te blijven. Als je stress hebt, word je cortisolgehalte een stuk hoger en dat is slecht voor de gezondheid."
Soep
Soep is altijd goed, tipt restauranteigenaar Marc Evers © Canva
Van Moerkerk raadt daarom aan om niet te veel te experimenteren met de kerstdagen. "Probeer het perfecte plaatje los te laten", zegt de psycholoog. "Geniet simpelweg van het samenzijn tijdens de kerst. Je hoeft niet een perfect diner in elkaar te zetten. Als je dat wel graag wil, laat het dan over aan de professionals uit de horeca. Die mensen hebben er verstand van."
En als je nou écht zelf iets wil koken, kies dan voor een mooie soep, tipt Evers. "Soep kun je altijd maken en groente is altijd beschikbaar. Dat is en blijft het aller makkelijkst."