Zeeuwse Adrienne wordt omringd door bosbranden, maar is niet bang

Vorige week vertelde de Zeeuwse Adrienne Verburg al over de bosbranden in de buurt van haar huis. Inmiddels zijn de bosbranden ook bij haar woning aangekomen. In de accommodatie bij haar huis zitten nu brandweermannen, die Adrienne helpen met het blussen van de branden. "Normaal gesproken moet je dat gewoon zelf doen, maar we zitten dicht bij de snelweg naar Perth. En ze willen niet dat die afgesloten moet worden."
ZIB Zeeuw in het Buitenland - Adrienne
Adrienne, onze Zeeuw in Australië © Omroep Zeeland
"De Prime Minister van West-Australië wordt een beetje zenuwachtig op dit moment", vertelt Adrienne. "Met de grenzen die gesloten zijn, is er weinig personenverkeer. Maar als ze de snelweg naar Perth moeten afsluiten, dan komen er grote economische problemen."
Op dit moment woeden er vier grote branden om het huis van Adrienne heen, op zo'n negen kilometer afstand van haar huis. "Drie daarvan hebben we onder controle en hopelijk de vierde ook snel. Wij rijden met bulldozers om de branden heen zodat het vuur niet verder kan. Blussen gaat niet, want daar is niet genoeg water voor."
Adrienne over de bosbranden in West-Australië
Adrienne is niet bang voor de branden. "In alle jaren dat ik hier nu zit, ben ik één keer echt benauwd geweest voor m'n huis. Dat is toen goed gekomen omdat de wind veranderde. Dat geeft wel aan hoe onvoorspelbaar het is", legt ze uit. "Heel gek, maar ik ben niet bang. Ik heb er vertrouwen in."
Toch zal het nog even duren voordat Adrienne weer rustig kan slapen. "De volgende thunderstorm is alweer onderweg, op drie uur afstand. Dus het is niet te voorspellen wanneer het over gaat zijn."
Elke doordeweekse dag spreken wij in de radiorubriek Zeeuw in het buitenland met een oud-provinciegenoot die in een ander land woont over hoe hij of zij de coronacrisis daar ervaart.
Adrienne Verburg uit Kortgene ging begin 2016 naar Australië. Een reis was de bedoeling, maar eenmaal in Australië ontmoette ze haar huidige partner en besloot te blijven. Op het moment woont ze op Fraser Range Station in West-Australië, waar ze samen een loonbedrijf, een grote veeboerderij en een camping met restaurant runnen.