Noodoproep vanuit Panorama Walcheren: wie heeft een alternatieve locatie?

Een harde klap voor de vrijwilligers achter Panaroma Walcheren. Het museum moet van de gemeente weg uit de voormalige machinefabriek in Vlissingen. Die locatie wordt de komende jaren gerenoveerd en het is nog niet bekend wat de nieuwe bestemming gaat worden. De groep vrijwilligers doen daarom een noodoproep: waar kunnen de doeken terecht?
De vrijwilligers van Panorama Walcheren zijn ten einde raad
André Colet is vrijwilliger van het eerste uur. Vol passie leidt hij elke week bezoekers rond tussen de enorme schilderijen. "Ik schrok heel erg. We waren echt overrompeld door het plotselinge bericht." De 74-jarige André had al die tijd hoop gehouden. "Je denkt dat je in gesprek bent, dat er nog wel wat ruimte is. En dan in één keer: boem, we gaan eruit."

Officieel erkend

"In oktober zijn er nog mooie gesprekken gevoerd met de gemeente", vertelt voorzitter Leo Groenleer. "Maar half november kregen we een brief. Toen bleek dat we over een half jaar deze plek moeten verlaten. Het gebouw moet gerenoveerd worden." Extra cru: "Een week later kregen we een brief van de Zeeuwse Museumstichting dat we officieel erkend zijn als museum. Dat was lekker wrang."
De vrijwilligers van Panorama Walcheren balen enorm.
Genieten van het uitzicht op Domburg © Omroep Zeeland
Groenleer hoopte nog tot november volgend jaar te kunnen blijven. "Dan hadden we meer tijd gehad om een nieuwe locatie te zoeken en dan hadden we ook meer inkomsten kunnen genereren om de verhuizing te betalen. "We hebben nog tot 15 januari om een alternatieve locatie te vinden."
Het vinden van zo'n nieuwe locatie is geen makkelijke klus, want er is een hele hoop ruimte nodig. "Als we geen locatie vinden, gaan alle doeken naar een opslag. Dan gaat het Panorama ten onder. Dan is het gebeurd", zucht Groenleer. "Dus als iemand een geschikte locatie op Walcheren weet, dan horen we het graag."

Samen blijven

De 73-jarige Marieke Riechelman is al net zo wanhopig. "Het houdt echt een beetje op. Waar moeten we nu naartoe?" De Vlissingse heeft de afgelopen jaren een hechte band opgebouwd met haar collegavrijwilligers. "Blijven we nog wel met alle doeken en alle vrijwilligers samen om een nieuwe plek te vinden? Dat is toch wel het allerbelangrijkste: dat alles bij elkaar blijft."