Oude veerboot Koningin Emma terug in Vlissingen: 'Ik had dit nooit verwacht'

Voor veel mensen op de kade was het een nostalgisch beeld. De oude veerboot Koningin Emma is woensdagochtend terugverhuisd naar Vlissingen. Een groep liefhebbers genaamd PSDnet heeft ervoor gezorgd dat het schip na bijna zestig jaar terug is in zijn vertrouwde provincie.
Oude veerboot Koningin Emma terug in Vlissingen
De Koningin Emma deed voorheen dienst bij de Provinciale Stoom Dienst. Het schip kwam in maart vanuit Scheveningen terug naar Zeeland. De afgelopen maanden is het schip omgebouwd tot hotelschip.
Koningin Emma lag bij de Sloehaven en is nu terug in het centrum van Vlissingen. Veel bezoekers bekeken de verhuizing over het water via de sluizen. "Het is echt nostalgie. Het is heel mooi om dit schip terug te zien komen", vertelt Wim Jasperse. Hij stond al in de vroege ochtend bij de sluizen te wachten op de komst van het schip. Hij was 45 jaar werkzaam bij de Schelde en heeft het schip daar regelmatig zien liggen.
Arjan van Gelder mocht de hele ochtend meevaren op de boot. Samen met een aantal anderen heeft hij ervoor gezorgd dat het schip terug is in Zeeland. "Het is een hele speciale dag. Het is prachtig dat het schip nu terug is."
Voor Kees Lems kwamen er veel herinneringen boven toen het schip de sluizen binnenvoer. Hij heeft namelijk als matroos op de Koningin Emma gewerkt. "Het is echt geweldig om dit te zien. Ik had dit nooit verwacht." Het schip is opgeknapt en omgebouwd tot hotel. Toch is er nog veel terug te zien van hoe het er ooit uitzag. "Het is voor Vlissingen natuurlijk geweldig dat dit er komt. Helemaal voor de toeristen. In mei mocht ik er ook nog even op. Toen zagen de verblijven er nog uit als een vuilnisbelt, maar nu is het geweldig mooi opgeknapt. Maar wel in de oude stijl."

Opening hotel

Het schip wordt nu helemaal klaargemaakt voor de opening van het hotel. Dit zal waarschijnlijk in april zijn. De leden van PSDnet worden daar ook bij betrokken. "Ik mag er gelukkig ook nog even op en we mogen over bepaalde zaken in het schip meedenken. Ik ga natuurlijk ook een nacht in het hotel boeken", vertelt Van Gelder trots.