Ilse en Manuel hoopten op een warme kerst in hun prefab-woning: 'Hoe kan ik met 17 graden bezoek ontvangen?'

Al maanden zitten Ilse en Manuel van der Meijden bibberend onder een kleedje in hun woonkamer in Sint Maartensdijk. In de zomer is hun duurzame prefab woning veel te warm, in de winter veel te koud. Verhuurder Stichting Stadlander beloofde actie te ondernemen en de problemen op te lossen, maar dat is nog niet gebeurd volgens het stel. Ilse en Manuel zijn boos.
Manuel vertelt over de koude situatie in zijn huis
"Dit is toch niet normaal? Hoe kunnen wij nou bezoek ontvangen met de feestdagen?", vraagt Manuel zich hardop af terwijl hij zijn handen warmt aan een kop thee. "Het is hier hartstikke koud. De verhuurder had beloofd het op te lossen, maar wij hebben er geen vertrouwen meer in."
Ilse en Manuel proberen naar eigen zeggen dag na dag contact op te nemen met de verhuurder. Ze hadden gehoopt er voor de kerst weer warm bij te zitten. "Maar hoewel de thermometer in de woonkamer 22 graden aangeeft, geeft onze zelfgekochte thermometer in de keuken 17 graden aan. Dat is een stuk kouder, dus er klopt gewoonweg iets niet."

Beloftes

In oktober namen Manuel en Ilse al contact op met de verhuurder van hun nieuwe prefab-woning. Ze kregen een belofte dat de problemen opgelost zouden worden. "Er komt een serviceonderhoudsbeurt aan de waterpomp, maar het liefst zouden wij willen dat vandaag de problemen nog door Stadlander worden opgelost."
Ilse en Manuel proberen zich op te warmen onder een deken en met een kop thee.
Ilse en Manuel proberen zich op te warmen onder een deken en met een kop thee © Omroep Zeeland
Problemen met de warmtepomp en de centrale afzuiging die aan die pomp gekoppeld is, zijn niet de enige problemen volgens de bewoners. "Ons woonplezier is na vier jaar onder nul geraakt. We betalen bijna 800 euro per maand, best veel voor een huis met zoveel gebreken", zegt Manuel.
"Uit het afzuigsysteem komt steeds veel stof en vuil. Ook zit er water in de centrale kast. Daarnaast loopt de vloer van de douche veel te recht en loopt het water daardoor niet goed weg. Het zijn allerlei problemen en het enige dat Stadlander doet is praten, praten, praten."
Het maakt ons eigenlijk gewoon heel verdrietig.
Manuel van der Meijden
Manuel en zijn vrouw hebben geen woorden voor de situatie. "Het maakt ons eigenlijk gewoon verdrietig. Mijn vrouw heeft reuma, die kan niet tegen die heftige temperaturen. We zijn expres in zo'n woning als deze gaan wonen, omdat we dachten dat dat beter voor onze gezondheid zou zijn. We hopen echt dat Stadlander zo snel mogelijk met een oplossing komt, want dit is niet te doen."

'Contact met de huurders loopt erg stroef'

De verhuurderscoöperatie geeft aan dat het komen tot een oplossing moeizaam gaat. "Helaas verloopt tot op heden het contact met de huurders erg stroef, ondanks herhaaldelijke pogingen om met elkaar in gesprek te gaan", zegt een woordvoerder. "We staan nog steeds open voor een constructief gesprek."
"We vinden het erg vervelend dat onze huurder problemen ervaart. De woningen aan de Vier Meistraat zijn Nul op de Meterwoningen, zeer goed geïsoleerd en voorzien van een warmtepomp. De leverancier van de warmtepomp kan op afstand meekijken en ziet dat de temperatuur in de woning op de ingestelde temperatuur is. Deze is zelf door de huurders te regelen en kan eventueel ook hoger worden gezet."