"Trek oude vergunning Waterpark Veerse Meer in"

Juridisch adviseur Bram van Leeuwen heeft de gemeente Middelburg gevraagd een oude vergunning uit 2014 voor Waterpark Veerse Meer in te trekken. Hij wil voorkomen dat projectontwikkelaar Driestar gebruik gaat maken van die oude vergunning, wanneer de huidige plannen niet door zouden gaan.
Investeerder waterpark Veerse Meer belooft meer ruimte voor natuur
Een impressie van het waterpark Veerse Meer © Driestar
Het plan van Driestar om op het terrein van de voormalige camping de Witte Raaf een vakantiepark te bouwen kent nogal wat tegenstand. Afgelopen week werd gemeente Middelburg nog op de vingers getikt door de Raad van State. Van Leeuwen vroeg de rechter namens een aantal belanghebbenden om te voorkomen dat er al voorbereidende werkzaamheden plaats zouden gaan vinden op het terrein, waar zo'n 900 huisjes moeten komen. Eerst moeten de lopende procedures tegen de plannen behandeld zijn, zo redeneert Van Leeuwen.
De Raad van State willigde dat verzoek in en gaf ook een waarschuwing dat vanwege de veranderende stikstofnormen het plan juridisch mogelijk niet houdbaar is. De Middelburgse wethouder Chris Simons zegt dat Driestar op basis van het bestemmingsplan uit 2014 eventueel zou kunnen gaan bouwen volgens het oude plan. In dat plan zou Driestar ruim 1300 eenheden mogen exploiteren.

Toetsen aan nieuwe rekenmethode

Simons geeft aan dat de Raad van State meer tijd nodig heeft om de berekeningen van de beide plannen te bestuderen, en dat het niet zeker is dat het oude plan meer stikstof gaat produceren. Het gaat volgens hem om het gebruik van het terrein door recreanten: "In het oude plan zijn campingplaatsen opgenomen. Die worden niet jaarrond gebruikt, waardoor er een gedeelte van het jaar geen stikstofuitstoot is vanuit de camping. Alle eenheden in het nieuwe plan, zijn allemaal huisjes en worden wel het hele jaar verhuurd en zorgen daarom voor uitstoot het hele jaar door." De Raad van State gaat de plannen van Driestar nu eerst toetsen aan een nieuwe rekenmethode voor stikstof die januari 2021 van kracht wordt.
Waterpark Veerse Meer
Waterpark Veerse Meer © Omroep Zeeland
Van Leeuwen wil voorkomen dat Driestar op basis van de oude vergunning gaat bouwen. Hij zegt dat er vanuit de omgeving van het waterpark meer ondernemers bij hem aankloppen. Zij realiseren zich nu dat de plannen van Driestar en de stikstofbelasting die dat met zich meebrengt, eventuele uitbreidingen van hun ondernemingen kunnen bedreigen.

Te lang niets met de vergunning gedaan

Daarom moet gemeente Middelburg de vergunningen die tot nu toe verleend zijn, maar waar geen gebruik van is gemaakt, intrekken. "Het heeft te lang geduurd voordat er gebruik van die vergunningen is gemaakt, en er is dus bevoegdheid om dat te doen", stelt Van Leeuwen, die hetzelfde aanvoerde bij de bouw van een hotelcomplex bij Biggekerke. Gemeente Veere trok daar uiteindelijk die vergunning in. Middelburg heeft zo'n drie maanden de tijd om een beslissing op het verzoek van Van Leeuwen te nemen.