Uitdaging voor Schouwse inwoners: in twee weken 500 uur lang afval opruimen

Lukt het de inwoners van Schouwen-Duiveland om gedurende 500 uren zwerfafval op te ruimen tijdens de kerstvakantie? Die uitdaging hebben het Natuur- en Milieueducatiecentrum Schouwen-Duiveland en de gemeente de bewoners voorgeschoteld. "Want er ligt eigenlijk gewoon overal afval, van klein tot groot," zegt Janneke Donkers van Natuur- en Milieueducatie.
500 Uur afval opruimen
Donkers: "We zien dat in coronatijd steeds meer mensen lekker naar buiten gaan. Er is natuurlijk ook niet zoveel anders te doen. En als je dan toch buiten bent voor een ommetje kun je tegelijkertijd het rondslingerende afval meenemen. Twee vliegen in één klap: goed voor de beweging en goed voor het milieu!"
Wethouder Ankie Smit opende vrijdagochtend de zwerfafvalchallenge door het eerste uurtje zwerfafval op te ruimen. "Bij mij waait ook wel eens een papiertje uit de auto, maar dat probeer ik dan wel altijd weer te pakken en ergens in een prullenbak te gooien," zegt Smit.

Uren registeren

Materialen zoals een grijper, handschoenen, een veiligheidshesje en een afvalzak kunnen opgehaald worden op 28, 30 december, 3 en 4 januari tussen 10.00 uur en 13.00 uur bij het Natuur- en Milieueducatie centrum in Zierikzee. De uren kunnen worden doorgegeven via de website van het NME-centrum: www.nmeschouwenduiveland.nl. Iedere deelnemer ontvangt ook een QR-codekaartje bij de uitleen van de grijpers. Die kan na een paar uur opruimen worden gescand met de telefoon om je uren door te geven.