Zware teleurstelling over besluit toeristische verhuur Sluis: 'Dit is arrogantie van de macht'

"Ik ben zwaar teleurgesteld in het besluit." Een kater voor Peter Zuurbier, voorzitter van de dorpsraad Nieuwvliet. Hij streed de afgelopen maanden samen met andere stads- en dorpsraden voor het aan banden leggen van de toeristische verhuur in woonwijken in de gemeente Sluis. Gisteravond besloot de gemeenteraad om de verhuurders voorlopig enkel een registratieplicht op te leggen. "Dit is burgerparticipatie versus arrogantie van de macht."
Zuurbier protest
Peter Zuurbier tijdens het protest op de markt in Sluis © Omroep Zeeland
"We hebben met zo'n grote coalitie van burgers heel zwaar aangegeven wat ons idee is over toeristische verhuur", vertelt Zuurbier in de radio-uitzending Zeeland Wordt Wakker. "Burgerparticipatie stond hoog in het vaandel van dit college, maar er werd niet naar de burgers geluisterd."
Gisteravond werd bekend dat huiseigenaren hun woning mogen blijven verhuren, ondanks de protesten van inwoners. Wel moet de verhuur binnen het bestemmingsplan passen. Ook moeten verhuurders zich registreren en komt er een fulltime opsporingsambtenaar in dienst om toe te zien op overlast en op de naleving van de regels. Zuurbier heeft echter geen vertrouwen in die maatregelen.
Sluis
Kunstenaar Rini Fenijn demonstreerde met zijn bord 'dorp te huur' © Omroep Zeeland
"Het registratiesysteem waar de discussie nu over gaat, dat is nog helemaal niet ontwikkeld. De omstandigheden voor die registratie zijn verre van duidelijk. En met alle waardering, zo'n opsporingsambtenaar zal moeten worden geworven, ingewerkt en vervolgens: hoe kan hij of zij in hemelsnaam bepalen welke woning in de praktijk welke bestemming heeft? Het is niet te doen, het is echt zo'n slecht besluit."
Hoe de situatie verder gaat, kan Zuurbier nog niet inschatten. Maar vertrouwen in een goede afloop heeft hij niet: "Als je op deze wijze wordt geschoffeerd als inwoners, dan is het vertrouwen in het verder voortzetten van de discussie met dit college en met deze raad tot een nulpunt gekomen."