Nieuwe uitgave van oude Zeeuwse munt uit 1761

De Koninklijke Nederlandse munt geeft een oude Zeeuwse munt uit 1761 opnieuw uit. Op de voorkant van de scheepjesschelling staat een schip, op de achterkant het Zeeuwse wapen.
Gouden versie van de Zeeuwse scheepjesschelling
Gouden versie van de Zeeuwse scheepjesschelling © Koninklijke Nederlandse Munt
Destijds werden de scheepjesschellingen gebruikt als symbool van de Nederlandse zeemacht, en om handel mee te drijven. Nu zijn ze vooral interessant voor verzamelaars. Van de gouden versie van de heruitgave zijn twee versies: een van 1595,- euro en een van 2895,- euro. Er zijn ook goedkopere zilveren versies.

Meerdere versies

De scheepjesschelling werd in 1670 in het leven geroepen omdat er van eerdere schellingen veel minderwaardige stukken in omloop waren. Er werden meerdere versies van uitgebracht, ieder met een eigen provinciewapen op de achterzijde. Holland was in 1670 de eerste. In de loop van de 18e eeuw gingen ook Utrecht, Zeeland en Gelderland, zij het aarzelend, over op aanmunting van de scheepjesschelling.
De Zeeuwse versie, waarvan de heruitgave nu in de verkoop is, dateert oorspronkelijk uit 1761. Vorig jaar werd ook al de Utrechtse versie van de scheepjesschelling uit 1786 opnieuw uitgebracht.