Vlaamse wolvenkenner weet vrijwel zeker dat wolf in Antwerpen 'onze' wolf is

De wolf die een dikke week geleden nog op Schouwen-Duiveland rondliep, loopt nu rond in de Antwerpse haven. Jan Loos van de Vlaamse campagne Welkom Wolf heeft beelden gezien en weet vrijwel zeker dat het om 'onze' wolf gaat.
Wolf gespot bij Scharendijke
Wolf gespot bij Scharendijke © Marien Stouten
'Vrijwel zeker' inderdaad, want om het helemaal zeker te weten is er dna-materiaal nodig, bevestigt Loos. "En om aan dna te komen, kun je helaas niet zonder een dood schaap of zoiets."
Maar Loos verwacht niet dat hij ernaast zit. "De vachtpatronen van de gespotte wolf doen ons geloven dat het echt om de Zeeuwse wolf gaat. Bovendien lopen er geen tientallen wolven rond in de regio, dus als er een verdwijnt uit Schouwen-Duiveland en er vervolgens een identiek exemplaar opduikt in de haven van Antwerpen, is het wat mij betreft wel duidelijk."
De wolf gaat in Vlaanderen inmiddels door het leven als Asterix, omdat hij voor het eerst opdook bij een loods, waar die naam met grote letters op staat.
Als je als Duitse wolf in Nederland komt, loop je toch vanzelf door naar Vlaanderen.
Jan Loos
Loos en zijn collega-wolvenkenners denken ook te weten hoe Asterix vanaf Schouwen-Duiveland in Antwerpen terecht is gekomen. "Dit is al de derde wolf die voor deze route kiest. In april was er een wolf die vanuit Dinteloord via het Schelde-Rijnkanaal naar het zuiden liep en in Kalmthout (vlakbij Antwerpen) uitkwam. Nog geen maand geleden was er een tweede wolf, die via Nijmegen Nederland was binnengekomen, onder de grote rivieren was doorgelopen en ook via Dinteloord in Kalmthout is beland.
Loos gaat ervan uit dat de wolf die nu is gespot is waarschijnlijk eerst het Schelde-Rijnkanaal overgestoken is. Vervolgens is het beest op Schouwen-Duiveland tot aan de Noordzee gelopen en toen omgekeerd om via Tholen, Sint Philipsland en Brabant in Antwerpen terecht te komen.
Wolf
Inmiddels leven er zowel wolven in Nederland, zoals op de Veluwe, als in Vlaanderen © ANP Otto Jelsma
Waarom Antwerpen een soort magneet voor wolven is, begrijpt Loos wel. "Tja, als je als Duitse wolf in Nederland komt, loop je toch vanzelf door naar Vlaanderen", grapt hij. "Maar Zeeland is voor wolven natuurlijk te vlak en te open", gaat hij wat serieuzer verder. "Er is, afgezien van damherten, ook te weinig voedsel. Hetzelfde geldt voor de haven van Antwerpen, trouwens. Maar het hele gebied ertussen: de natuurgebieden aan beide kanten van de grens, zoals de Wouwse Plantage en de Kalmthoutse Heide, zouden weleens een geschikt leefgebied voor de wolf kunnen zijn. De wolf van begin vorige maand is zich er inmiddels al aan het settelen."
Schaap dood wolf
Jeroen Nikerk uit Ouwerkerk vond vorige week twee doodgebeten schapen in de wei © Omroep Zeeland
Op Schouwen-Duiveland zijn er waarschijnlijk schapen gedood door Asterix. Vandaag praten Loos en zijn collega's met Vlaamse en Nederlandse schapenhouders over hoe ze moeten omgaan en samenleven met de wolf. "Dat gaat met vallen en opstaan. Maar we hebben nu een mooi voorbeeld in Belgisch Limburg, met een schapenboer die ook al schade heeft geleden, maar dat nu weet te voorkomen door de inzet van speciale rasters en kuddewaakhonden. Ons doel is om zulke maatregelen zo snel mogelijk in het gebied rond Kalmthout en de Wouwse Plantage, aan beide kanten van de grens dus, voor elkaar te krijgen."