'Muziek en geloof gaan heel goed samen'

Marijn Geluk uit Sint Philipsland kan bijna niet wachten op de volgende coronapersconferentie. Want zodra de theaters weer open mogen, staat er een optreden gepland met zijn Queen-tributeband Crazy Little Things in theater De Mythe in Goes. Geluk groeide op in een streng gereformeerd gezin waardoor hij pas tijdens zijn middelbare schoolperiode voor het eerst kennismaakte met de muziek van Queen. Hij was meteen verkocht.
Zanger Queen-tributeband maakte pas in zijn pubertijd kennis met de muziek van Queen
Om Geluk beter te leren kennen, hebben we acht vragen aan hem voorgelegd.

Hoe ben je in contact gekomen met de muziek van Queen?

"Ik was dertien jaar toen een vriend van mijn broer bij ons thuis op bezoek kwam en een cd'tje van Queen bij zich had. Hij zei dat ik hier maar eens naar moest luisteren. Ik had weleens de naam van de band voorbij horen komen, maar kende de muziek niet. Ik heb toen op mijn slaapkamer de cd opgezet en ben niet meer gestopt met luisteren."

Wat maakt de muziek van Queen voor jou zo bijzonder?

"De muziek is met geen enkele andere band te vergelijken. Hun sound is uniek en er zitten heel veel verschillende lagen in de muziek. Queen maakt ook gebruik van verschillende muziekstijlen, zoals hardrock en R&B, maar ook klassieke muziek en zelfs opera. Daarnaast is het ook theatraal en dat komt natuurlijk mede door de invloed van Freddie Mercury."

Hoe kwam je erachter dat je de nummers van Queen kon zingen?

"Mijn broer speelde in een bandje, en ik zat daar altijd bij. Ik bespeelde geen instrument en werd uiteindelijk de zanger. Omdat ik veel naar Queen luisterde, lag het voor de hand dat ik ook wat nummers van Queen in ons repertoire wilde hebben. Ik ben gelukkig gezegend met een hoog bereik en daar begint het natuurlijk mee. Het gaat me redelijk makkelijk af om al die hoge noten te halen. Ja, en als het publiek het dan ook kan waarderen, is dat natuurlijk hartstikke leuk en geeft dat ook zelfvertrouwen."
Ik wil dat het niet te technisch klinkt want dan haal je de ziel uit de muziek.
Marijn Geluk - zanger Crazy Little Things

Hoe is de Queen-tributeband Crazy Little Things ontstaan?

"Crazy Little Things bestaat ongeveer voor de helft uit muzikanten die ook in een andere band samen speelden. In die band speelden we ook al een aantal nummers van Queen. Samen met de drummer heb ik toen het idee opgevat om eenmalig een avondvullende show te maken rondom Queen. Nou, dat hebben we geweten want dat werd een groot succes. We worden nu geboekt op grote festivals, zoals Paaspop. En naar aanleiding daarvan is uiteindelijk ook de theatershow ontstaan en spelen we door het hele land."

Probeer je Freddie Mercury te imiteren tijdens een optreden?

"Het is voor mij elke keer weer een compliment wanneer mensen naar mij toe komen en zeggen dat ik op bepaalde momenten klink zoals Freddie Mercury, maar dat ik wel mezelf blijf op het podium. Ik breng wel hetzelfde enthousiasme, gevoel en power, maar er staat geen imitator van Freddie Mercury. Dat wil ik ook helemaal niet, want dat is niet haalbaar. Ik blijf gewoon Marijn Geluk die met zijn band een stevige rockshow neerzet."

Heb je ook zangles gehad?

"In de beginperiode wel. Het is fijn om een aantal basistechnieken te hebben van waaruit je kan zingen, zonder je stembanden te forceren. Maar op een gegeven moment ben ik daarmee gestopt. Een topsporter moet wel blijven trainen om zijn of haar conditie te behouden, maar hoeft niet meer elke dag te werken aan de techniek en dat geldt ook voor mij. Ik wil namelijk dat het niet te technisch klinkt, want dan haal je de ziel uit de muziek."
Zanger Crazy Little Things
De bandleden van Crazy Little Things © Crazy Little Things

Op welke manier heeft het geloof invloed gehad op je zangcarrière?

"Muziek speelde in het gezin een belangrijke rol. Mijn vader is heel muzikaal en speelt goed piano en orgel. Maar dat was gericht op geestelijke en klassieke muziek. Met popmuziek kwamen wij op jonge leeftijd in het dagelijks leven niet in aanraking. Toch werd ik niet tegengehouden door mijn ouders toen ik besloot om zelf muziek te gaan maken. Inhoudelijk waren ze het er niet mee eens en hadden ze gehoopt dat ik een andere weg was ingeslagen, maar ik heb me altijd wel gesteund gevoeld. Daardoor heb ik altijd een goede band met mijn ouders gehouden."

Gaan muziek en geloof samen?

"Ik vind dat muziek en geloof heel goed samen gaan en ik merk dat de tolerantie ook stijgt. Er rust minder een taboe op wanneer je het geloof combineert met 'wereldse' zaken. En dat is volgens mij ook goed, want juist door met respect met elkaar het gesprek aan te gaan en je mening te verkondigen, denk ik dat je veel verder komt dan door elkaar naar het leven te staan."
Zanger Crazy Little Things
De band tijdens een optreden © Crazy Little Things