Zwarte doeken moeten pottenkijkers bij Vestingcross voorkomen

Het nieuwe sportjaar begint direct goed in onze provincie met de Vestingcross in Hulst, die meetelt voor de wereldbeker veldrijden. Morgen zijn de vestingwallen weer het decor voor deze wedstrijd. Mathieu van der Poel ontbreekt, maar verder zijn alle andere toppers erbij.
veldrijden Vestingcross
De molen van Hulst is onderdeel van de Vestingcross © Omroep Zeeland
Vorig jaar werd de Vestingcross in Perkpolder gehouden, maar het evenement is nu terug op vertrouwde bodem. "Het parcours is iets gewijzigd ten opzichte van andere jaren", vertelt parcoursbouwer Kurt Vernimmen.
De brug bij start/finish ligt dit jaar meer bij het water, waardoor het parcours iets veranderd is.
Het parcours van de Vestingcross is een beetje aangepast
Net als vorig jaar is er geen publiek welkom vanwege de coronapandemie. De wedstrijden mogen wel doorgaan omdat het om topsport gaat.

"Blijf thuis voor de buis"

De organisatie en gemeente moesten wel goed kijken hoe het publiek van het parcours weggehouden kan worden. "Er zijn zeildoeken neergezet, waardoor het parcours afgeschermd is zodat er niets te zien is", vertelt burgemeester Jan-Frans Mulder. "Eigenlijk willen we mensen ook oproepen om thuis naar televisie te kijken."
De Vestingcross wordt uitgezonden door Eurosport, Sporza en NOS.
Hekken met zwarte doeken moeten pottenkijkers bij Vestingcross voorkomen
Organisator Kurt Vernimmen begrijpt dat er geen publiek welkom is, maar vindt het wel jammer. "Met publiek en vips erbij geeft het veel meer sfeer. Dat is voor iedereen leuker."
Doordat er geen toeschouwers aanwezig mogen zijn, loopt het evenement voor het tweede jaar inkomsten mis. Ook vielen er grote sponsoren weg. "Dat is altijd spijtig, maar de toekomst van de cross is niet in gevaar", zegt Vernimmen.
De organisatie van de Vestingcross moest extra inspanningen leveren om break-even te draaien
Viervoudig winnaar Mathieu van der Poel doet niet mee vanwege rugklachten. "Dat is vooral spijtig voor Mathieu zelf", vertelt Vernimmen, die een paar favorieten voor de zege heeft. Dat zijn Wout van Aert, Thomas Pidcock, Michael Vanthourenhout en Eli Iserbyt, de leider in de stand van de wereldbeker.
Ook bij de vrouwen zijn alle toppers aanwezig. Lucinda Brand uit Rotterdam is de leider in de wereldbeker.
Shirin van Anrooij uit Kapelle is de enige Zeeuwse deelnemer. Van Anrooij (19) staat op de vijfde plaats in het tussenklassement van de wereldbeker. Ze is in vorm, want afgelopen week werd Van Anrooij derde in de Azencross in Loenhout.
Het wedstrijdverloop van de vrouwen- en mannenwedstrijd is volgen via Omroep Zeeland Radio. In het programma De Muziekmiddag doet verslaggever Piet Eversdijk verslag.
Op de website van Omroep Zeeland is de Vestingcross te volgen in een blog, waarin je ook op de hoogte gehouden wordt.