Import-Zeeuw vecht via social media voor natuurbehoud

Zo'n zes jaar geleden streek Eric Mahieu neer in Kamperland. De liefde voor de natuur zet hem aan om regelmatig aandacht te vragen voor de kwetsbaarheid ervan. Met succes. Zijn posts op social media worden vaak opgemerkt, waarna er actie wordt ondernomen.
Import-Zeeuw Eric Mahieu vecht via social media voor natuurbehoud
Mahieu woonde jarenlang met zijn ouders in het buitenland en kwam vanuit Rotterdam naar Kamperland. Hij verdient zijn geld als 'internetduizendpoot' en is daarnaast imker en betrokken bij natuurclubs. Hij duikt de laatste jaren regelmatig op in de Zeeuwse media. Soms gaat het om bijen, dan weer gaat het om troep in de Oosterschelde en soms gaat het om bomen die worden omgezaagd.
Zo wond hij zich onlangs enorm op over een rij populieren die op een dijk bij Kats ineens werd gekapt. Toen hij daar op Twitter zijn beklag over deed, kwam er een golf aan reacties, waarna de gemeente Noord-Beveland zich genoodzaakt voelde om het een en ander uit te leggen.
Een paar weken geleden sprak hij in tijdens een raadsvergadering in Wissenkerke. Daar werden de plannen voor de uitbreiding van een familiecamping en het Roompot Beach Resort besproken. Mahieu verbaasde een aantal raadsleden door te melden dat Roompot met 29 hectare ging uitbreiden, terwijl er in de plannen over 18 hectare werd gesproken.
"Het gaat om een hele lap grond", zegt Mahieu ter plekke, "Er word gewoon slim becijferd met zogenaamde 'nieuwe natuur'. Dat is wel natuur waar gewoon huisjes in staan." Mahieu zegt niet tegen het opknappen van oude resorts te zijn, maar er is naar zijn mening weinig rem op de groei.
Paraffine Eric Mahieu
Druk bezig met het opruimen van paraffine op het strand © Omroep Zeeland
En dan is er ook de vervuiling van de Oosterschelde. Mahieu sloeg alarm toen er zwarte plastic filteronderdeeltjes langs de kust aanspoelden, en kwam in december in actie ("aangespoord door mijn vriendin, ere wie ere toekomt"), toen er langs het strandje bij Wissenkerke paraffine was aangespoeld. Ook daar hielp een oproep via social media; er kwamen zo'n 25 vrijwilligers opdagen, die met z'n allen aan de slag gingen.

Speelveld uitbreiden

"Ik ben hier komen wonen omdat het hier prachtig is, hoe kan ik dan niets doen wanneer er links en rechts aan dat prachtigs getornd wordt?", zegt Mahieu. Hij gaat het speelveld een stuk uitbreiden volgend jaar, wanneer hij als lijsttrekker voor PvdA/GroenLinks de gemeenteraadsverkiezingen op Noord-Beveland ingaat.