Jaarwisseling 2022: Brandjes en ME moet ingrijpen in Arnemuiden

Over het algemeen is de jaarwisseling in Zeeland zonder grote incidenten verlopen. In Arnemuiden was het daarentegen onrustig. Uiteindelijk heeft de ME ingegrepen en zijn meerdere personen aangehouden.
Onrust Arnemuiden
Na de jaarwisseling zijn meerdere personen aangehouden na een onrustige avond in Arnemuiden © HV Zeeland
In Arnemuiden was het sinds vrijdagmiddag al onrustig met meerdere brandjes als gevolg. Autobanden en afval werden op straat in brand gestoken. Aan het begin van de avond moest een mobiele bewakingscamera het ontgelden, nadat onderaan de mast autobanden in brand waren gestoken.
Bushokje opgeblazen Arnemuiden
Een bushokje is opgeblazen met vuurwerk © HV Zeeland
De camera was daar door de gemeente Middelburg neergezet naar aanleiding van vorige jaarwisselingen in het dorp. Of de camera na de brand nog werkte en of de daders zijn gefilmd is niet bekend.

Klappen uitgedeeld

Na de jaarwisseling werd de ME ingezet in het centrum. In het dorp was een samenscholingsverbod van kracht. Maar een groep van naar schatting zestig mensen was rond 01.00 uur nog op de been. Hierop besloot de ME de groep uiteen te drijven, hierbij werden klappen uitgedeeld met een wapenstok, volgens HV Zeeland.
De ME trok zich hierna terug. Maar de groep mensen niet. De politie greep niet meteen weer in. Wel werden jongeren aangesproken die vuurwerk naar een politiebus gooiden en een opgeblazen bushokje nog verder vernielden.
ME gebruikt geweld bij aanhoudingen Arnemuiden
Een uur nadat ze zich hadden teruggetrokken keerde de ME weer terug. De aanwezigen werden opgeroepen naar huis te gaan. Toen niet iedereen daar gehoor aan gaf, grepen de agenten in en werden er opnieuw klappen uitgedeeld. Daarbij werden ook meerdere personen tegen de grond gewerkt en aangehouden. Tijdens deze tweede ingreep werden de toegangswegen van en naar Arnemuiden door andere politie-eenheden afgesloten.
Na deze actie keerde de rust terug in Arnemuiden.
Breskens 1
Onder het genot van een glaasje champagne genieten van het vuurwerk (en elkaar). © Omroep Zeeland
In de rest van Zeeland verliep oudjaarsdag en -avond rustiger dan in Arnemuiden. Er waren wel verschillende meldingen waar de brandweer naartoe moest, maar in de loop van de avond lieten zowel politie als de Veiligheidsregio Zeeland weten dat de drukte behapbaar was en dat er nog geen noemenswaardige bijzonderheden waren.

Hotel ontruimd

In Middelburg werd rond half elf een hotel aan de Dam ontruimd. Er was een rooklucht geroken. Omdat het hotel in het centrum staat, met veel historische panden, rukte de brandweer automatisch met meerdere eenheden uit.
Evacuatie hotel Middelburg
De rooklucht bleek afkomstig van een houtkachel. Na controle van het gebouw mochten de gasten weer naar binnen © HV Zeeland
Later bleek de rooklucht te zijn veroorzaakt door een houtkachel die te hoog stond. Na controle konden de gasten weer terug naar hun hotelkamer. Hoeveel gasten er in het hotel verbleven is niet bekend.
Ook is de brandweer twee keer uitgerukt voor meldingen die later mee bleken te vallen. Op Schouwen-Duiveland zag een voorbijganger brand in een pand langs de N59 ter hoogte van Kerkwerve. De brandweer dacht dit later ook te zien, maar toen ze dichterbij kwamen bleek het vuur afkomstig van een boerenland. Daar was een boer bezig met vuilverbranding.

Uitslaande branden

In 's-Gravenpolder leek een uitslaande brand te woeden in een huis aan de Iepenstraat. Bij aankomst bleek alleen de schutting in brand te staan.
In een tussenwoning aan de Bekhof in Yerseke woedde wel een uitslaande brand. Even was onduidelijk of er nog mensen in het pand aanwezig waren, maar dat bleek niet zo te zijn. Een half uur na de eerste melding was de brand onder controle en het vuur geblust.
Brandjes Radenhove Middelburg
Aan de Radenhove in Middelburg woedden twee brandjes. Na overleg besluit brandweer deze niet te blussen © HV Zeeland
In Middelburg besloot de brandweer na overleg twee brandjes niet te blussen. Op een grasveld aan de Radenhove was afval in brand gestoken. De brandweer besloot de brandjes uit te laten branden, en keerde vijf minuten na aankomst weer om.

Meer informatie

Hoe druk het precies was voor, tijdens en na de jaarwisseling wordt in de loop van de dag bekend. Zowel de Veiligheidsregio Zeeland als politie komen dan met meer informatie over het aantal meldingen en bijzonderheden. Ook de ziekenhuizen komen in de loop van de ochtend met cijfers over het aantal vuurwerkgerelateerde slachtoffers.
Vanmiddag geven politie, het OM en de veiligheidsregio een gezamenlijke persconferentie over het verloop van de jaarwisseling in Zeeland.