Lees hier terug hoe Pidcock en Brand de Vestingcross in Hulst wonnen

Voor de zesde keer werd in Zeeuws-Vlaanderen de Vestingcross georganiseerd en dat leverde twee nieuwe winnaars op. Lucinda Brand en Tom Pidcock hebben zich op de erelijst van de Zeeuwse wereldbekerwedstrijd gevoegd. In dit blog lees je terug hoe het er in Hulst aan toe ging.

Pidcock vond de strijd met Iserbyt mooi - 17:10 uur

Na zijn eerste overwinning in Hulst blikt Thomas Pidcock terug op de race. Hij had het vooral over het feit dat hij zich goed moest concentreren om Eli Iserbyt van zich af te houden.

Superseizoen Brand gaat door in Hulst - 16:55 uur

De zege in de Vestingcross is voor Brand alweer haar zesde overwinning in een wereldbeker van dit seizoen. Het is dan ook geen verrassing dat ze de leidster in het algemeen klassement blijft. Er zijn nog twee wedstrijden te gaan in deze cyclus.

Kruitdampen stijgen op in Hulst, de reacties na afloop - 16:49 uur

Shirin van Anrooij, de enige Zeeuwse deelnemer in Hulst, had vandaag niet de juiste vorm te pakken. Toch kan ze weer een top-10 plek in een wereldbeker aan haar CV toevoegen. Zelf was ze niet helemaal tevreden.

Pidcock wint voor Iserbyt en Van der Haar - 16:10

Na pech voor Van Aert in de allereerste ronde pakt Pidcock zijn kans. Na een mooie strijd met Iserbyt wint hij de wereldbekerwedstrijd in Hulst. Lees hier hoe zijn zege tot stand kwam
Thomas Pidcock lijkt op weg naar de zege in Hulst
Thomas Pidcock op weg naar de zege in Hulst © Corrado Francke

Pidcock met nog anderhalve ronde te gaan nog altijd aan de leiding - 15:59 uur

Pidcock heeft de beste papieren om te gaan winnen in Hulst. Hij heeft zijn voorsprong op Iserbyt uitgebreid. Van der Haar lijkt derde te gaan worden.
Strijd aan de kop van de wedstrijd bij het opgaan van één van de beklimmingen
Strijd aan de kop van de wedstrijd bij het opgaan van één van de beklimmingen © Corrado Francke

Vijf rondes achter de rug, nog vier te gaan - 15:39 uur

Pidcock leidt de dans op de Vestingwallen. De Brit heeft na vijf rondes een voorsprong van vier seconden op Iserbyt. Van Aert is ondertussen terug in de top-10. Toch lijkt de eerste plek te ver weg. De Belg heeft een achterstand van ongeveer een minuut.

Twee leiders in de wedstrijd - 15:28 uur

Pidcock heeft zich bij Iserbyt en Van der Haar gevoegd, en de Nederlander moet een gaatje laten. De Olympisch kampioen en de Belg gaan nu samen aan de leiding.

Na twee rondes is er een grote kopgroep - 15:20 uur

Iserbyt heeft de leiding overgenomen van Van der Haar. Maar de voorste acht zitten nog binnen tien seconden van elkaar. Van Aert is begonnen aan zijn inhaalrace en ligt op dit moment op de twintigste plek en heeft 43 seconden achterstand.

Van Aert rijdt ketting van fiets, Van der Haar koploper - 15:07 uur

Lars van der Haar heeft de kopstart te pakken, Eli Iserbyt en Quinten Hermans zitten in zijn wiel. Van Aert is terug te vinden op de 39e plek nadat hij zijn ketting los reed bij het opgaan van een heuveltje.

De mannen staan klaar in het startvak voor hun wedstrijd - 14:55 uur

Om 15:05 uur gaan de mannen van start in Hulst. Op de voorste rijen staan Wout van Aert, Thomas Pidcock, Eli Iserbyt, Lars van der Haar, Toon Aerts en Michael Vanthourenhout klaar om de strijd aan te gaan.
Brand is blij met haar overwinning in Hulst
Brand is blij met haar overwinning in Hulst © Corrado Francke

Brand pakt de zege na knappe inhaalrace - 14:28 uur

Lucinda Brand wint voor de eerste keer in haar carrière de Vestingcross na een inhaalrace. Lees hieronder hoe Brand haar zesde wereldbekerzege van het seizoen pakt.

Kopgroep dichtbij elkaar, nog één ronde te gaan 14:20 uur

Met het ingaan van de laatste ronde zijn Brand, Vas, Van Empel en Worst bij Pieterse gekomen. Het belooft een spannende laatste ronde te worden in Hulst. Van Anrooij ligt op dit moment op de zevende plek.
De vrouwen beklimmen de Vesting met de fiets op de rug
De vrouwen beklimmen de Vesting met de fiets op de rug © Corrado Francke

Van Anrooij zakt iets weg - 14:06 uur

Op een steile klim, met de fiets op de rug, verliest Van Anrooij haar vierde plek. Lucinda Brand en Annemarie Worst gaan haar voorbij. Na de derde doorkomst is de stand als volgt: Pieterse, Vas, Van Empel, Worst, Brand, Van Anrooij, Betsema en Vos.

Pieterse heeft de leiding in handen - 14:00 uur

Puck Pieterse is de leidster in de wedstrijd. Vas ligt op de tweede plek met vijftien seconden achterstand. Vlak daarachter rijdt Van Empel. Van Anrooij rijdt negentien seconden achter Pieterse. We zitten in de derde ronde, vandaag worden er zes in totaal gereden.

Van Anrooij op de tweede plek - 13:48 uur

Na een valpartij moet Vos de eerste plek afstaan aan Pieterse. Van Anrooij heeft ook geprofiteerd en ligt nu op de tweede plek. Ze heeft tien seconden achterstand op Pieterse. De nummer drie is de Hongaarse Kata Blanka Vas.

Vrouwen begonnen aan Vestingcross - 13:40 uur

Aan de Glacisweg zijn de vrouwen weg. Marianne Vos komt als eerste door de bocht, met in haar wiel Fem van Empel en Puck Pieterse. Ook Shirin van Anrooij is goed weg en ligt op de vierde plek.

Vrouwen bijten het spits af - 13:19 uur

Om 13:40 uur starten de vrouwen hun wedstrijd. Wie zijn de favorieten om de wedstrijd te winnen? Lucinda Brand is dit seizoen oppermachtig met vijf zeges al op zak. Ze won ook de laatste twee wereldbekerwedstrijden. Marianne Vos won er dit jaar drie. Denise Betsema won in 2019 en 2021 de Vestingcross en staat ook dit jaar aan de start. Eén van de outsiders voor de zege is Ceylin del Carmen Alvarado, de winnares van 2020, die haar vorm laat in het seizoen toch nog gevonden heeft. Shirin van Anrooij zou ook wel eens voor verrassing kunnen zorgen. Al het hele jaar laat ze zien dat ze met de favorieten mee kan. Deze week werd ze derde bij de Azencross in Loenhout.

Van Aert favoriet bij ontbreken Van der Poel - 12:48 uur

Bij de heren, die starten om 15:05 uur, is Wout van Aert degene die de grootste kans maakt om te winnen. Van de vijf eerdere edities won Mathieu van der Poel er vier, maar hij meldde zich dit jaar af vanwege een rugblessure. De Brit Thomas Pidcock zal het Van Aert lastig willen maken. Eli Iserbyt, de winnaar van 2020, won dit seizoen al vijf keer een wereldbekerwedstrijd en zal dat ook in Hulst willen doen.

Burgemeester Mulder: 'Blijf thuis voor de buis' - 12:11 uur

Omdat er geen publiek welkom is in Hulst zijn er om het parcours zwarte zeildoeken neergezet. Daardoor is het parcours afgeschermd en is er voor bezoekers niks te zien. "Eigenlijk willen we mensen ook oproepen om thuis naar televisie te kijken", zei burgemeester Jan-Frans Mulder eerder deze week.

Stand in het wereldbekerklassement - 12:00 uur

Ook dit jaar maakt de Vestingcross in Hulst weer deel uit van het wereldbekercircuit. Het is de dertiende van vijftien wedstrijden in de cyclus. Bij de heren staat Eli Iserbyt bovenaan de ranglijst met een flinke voorsprong op Michel Vanthourenhout en Toon Aerts. Lucinda Brand is bij de dames oppermachtig. Enkel Denise Betsema kan haar nog enigszins volgen. Puck Pieterse completeert de top-3. Shirin van Anrooij vinden we terug op plek vijf in het algemeen klassement.
Het parcours van de Vestingcross van bovenaf gezien
Het parcours van de Vestingcross van bovenaf gezien © Vestingcross Organisatie

Parcourswijzigingen - 11:53 uur

Er zijn niet veel veranderingen aan het parcours aangebracht ten opzichte van de laatste editie in de binnenstad van Hulst. Het blijft een technisch rondje van om en nabij de drie kilometer. In het laatste deel voor de finish is een brug toegevoegd, die eerder dichterbij de finish stond. Daarnaast wordt er natuurlijk nog door de molen heen gereden en is er een aantal steile hellingen die beklommen of afgedaald moeten worden.

Terugkeer op de Vestingwallen - 11:48 uur

De zesde editie van de Vestingcross wordt, na een jaar afwezigheid, weer georganiseerd in het centrum van Hulst. Vorig jaar werd de race gereden in Perkpolder vanwege corona. Dit jaar is er gekozen voor een editie op de stadswallen. Door de maatregelen vanwege corona zonder publiek. De wedstrijd wordt live uitgezonden op televisie door NOS, Sporza en Eurosport.
Het wedstrijdverloop van de vrouwen- en mannenwedstrijd is volgen via Omroep Zeeland Radio. In het programma De Muziekmiddag doet verslaggever Piet Eversdijk verslag.