Nieuwe stadsdichter van Middelburg wil verrassen: 'Ik schrijf gevraagd en ongevraagd gedichten'

Middelburg heeft sinds 1 januari een nieuwe stadsdichter. Aschwin van den Abeele, ook directeur van stichting Welzijn Middelburg publiceert vandaag zijn eerste stadsgedicht, waarin hij constateert hoe de Middelburger op dit moment voor staat. "Het is een kwestie van heel goed kijken en luisteren en dat vind ik leuk."
Aschwin van den Abeele
Aschwin van den Abeele © Omroep Zeeland
De benoeming van Van den Abeele kwam voor veel mensen als een verrassing. "Poëzie is een klein wereldje, dus het was niet bij iedereen bekend dat ik het doe", vertelt hij in Zeeland Wordt Wakker. "Maar ik ben er toch al mijn halve leven mee bezig."

Gevraagd en ongevraagd

Als stadsdichter zal hij een rol spelen bij officiële gelegenheden, maar daarnaast wil Van den Abeele zich richten op wat er speelt in en om de Middelburgse maatschappij. "Daar zal ik gedichten over schrijven, gevraagd en ongevraagd", zegt hij. Het worden gedichten met een serieuze toon, soms tegen het kritische aan. "Grappige gedichten, dat is niet mijn stijl."
"Ik vind het leuk om te verrassen. Je kunt op heel veel manieren naar dagelijkse dingen kijken, maar je kunt er ook net een twist aan geven door iets anders te belichten. Dan moeten mensen er even over nadenken en dan zijn ze verwonderd. Dat is wat ik leuk vind om te doen."
Aschwin van den Abeele, de nieuwe stadsdichter van Middelburg
De gemeente Middelburg publiceert het eerste gedicht van Van den Abeele deze ochtend samen met de nieuwjaarstoespraak van burgemeester Harald Bergmann.