'Inge was een inspiratie voor mensen met een beperking'

"Ondanks haar beperking liet Inge zich niet beperken." Dat zeggen vrienden over de Vlissingse Inge Caljouw die in 2020 om het leven kwam. "Ze nam gewoon het vliegtuig en regelde alles. Ze was een inspiratie voor mensen met een beperking."
Inge Caljouw was een inspiratie voor mensen met een beperking
Boven de kachel staan twee lichtjes met de rouwkaart van Inge Caljouw. Haar goede vriendin Kris van der Werve denkt nog iedere dag aan haar: "We leerden elkaar kennen via de rolstoelhockey en hadden meteen een klik. Haar enthousiasme sprak me aan en ze hielp me ook met van alles. Ik had net een rolstoel en wist nog niet hoe ik alles moest regelen bij de gemeente bijvoorbeeld. Zij leerde me voor mezelf op te komen en na te jagen waar ik recht op heb. Ze was echt een inspirator wat dat betreft."
Inge Caljouw (links) met vriendin Kris van der Werve
Inge Caljouw (links) met vriendin Kris van der Werve © Omroep Zeeland
Uit alle verhalen van vrienden en bekenden komt het beeld naar voren dat Inge Caljouw een bijzonder persoon was. Ze leed aan de ziekte Goldenhar, waardoor haar schedel en wervelkolom vervormd waren. Ze was vanaf haar middel verlamd, maar liet zich niet kennen volgens Van der Werve: "Ze had een enorm droge humor en was altijd enthousiast over alles. Daarom had ze ook een grote vriendenkring en greep ze het leven met beide handen aan. We gingen ook vaak naar een terras of bijvoorbeeld naar Concert at Sea."
Inge Caljouw werd in juni 2020 doodgereden toen ze met haar handbike de weg overstak. De dader werd vandaagin hoger beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2,5 jaar. Daarnaast krijgt hij een rijontzegging van drie jaar. Caljouw overleed vier dagen na het ongeluk in het ziekenhuis.
Na het overlijden van Inge hadden Kris en andere vrienden het moeilijk: "Het was heel onwerkelijk. Ik kon me ook niet concentreren en wilde iets concreets doen. Samen met andere vriendinnen hebben we een herdenkingsdienst gehouden waar we haar favoriete muziek van Racoon draaiden. Daar konden we samen huilen en praten over Inge. Dat hielp erg bij de verwerking."
Inge Caljouw
Inge Caljouw © Privéfoto
Uiteindelijk ontstond het idee om een stichting op te richten ter nagedachtenis aan Inge. Matthijs Mol uit Goes is voorzitter van het Inge Sportfonds: "Inge vond sporten voor mensen met een beperking heel belangrijk. Dat is dan ook het doel van de stichting. Gehandicaptensport voor zoveel mogelijk mensen dichtbij mogelijk maken. Vaak zijn de afstanden behoorlijk groot voor je kan sporten en er komt ook een prijskaartje aan te hangen. Iedereen moet met rolstoelen en spullen ergens heen. Dat maakt het duur dus hopelijk kunnen we daarbij helpen met het Inge Sportfonds."

Inge leeft voort dankzij fonds

In het voorjaar hoopt het fonds de eerste Inge Memorial te kunnen organiseren. Volgens vriendin Kris zou Inge ervan genoten hebben: "Ze had dat schitterend gevonden. En dat vind ik het ook. Het is een manier waarop we haar kunnen blijven eren en herinneren. Dankzij het sportfonds leeft ze voort."