Politie is en blijft onderbezet: hoge werkdruk en minder blauw op straat

De onderbezetting bij de politie in Zeeland is voorlopig nog niet opgelost. Pas over twee tot drie jaar is het Zeeuwse korps weer op volle sterkte. Dat betekent een hoge werkdruk en minder blauw op straat. Volgens de Zeeuwse districtschef komen de kerntaken, zoals 112-meldingen, niet in gevaar. "Wel kan het doen van een aangifte langer duren en zijn er mogelijk minder wijkagenten op straat te zien. Maar we zijn er als we er moeten zijn."
Zeeuwse politie voorlopig nog onderbezet
De onderbezetting geldt vooral voor het operationele deel van de politie, de agenten op straat. Zo zouden er in Zeeland 433 'agenten in uniform' moeten werken. Dat zijn er in de praktijk 423, tien minder. Bij de recherche is plek voor 66 mensen, daar komt de politie één rechercheur te kort. Bij de leidinggevende posities van het Zeeuwse korps bestaat geen onderbezetting.
Dit blijkt uit gegevens die de NOS samen met de regionale omroepen heeft opgevraagd bij de Nationale Politie. Het gaat om een momentopname waarbij als peildatum 30 september 2021 is gebruikt.
Oorzaak voor de onderbezetting is met name de vergrijzing waardoor veel politiemensen met pensioen gaan. De Zeeuwse districtschef, Joost Manusama, beaamt dat dit te voorzien was, maar kan daar weinig mee. "Ik kan niet voor de minister spreken en degenen die daar op dat moment over gingen. In elk geval zie je in de prognoses dat we voor een behoorlijke klus staan."

Klaarstomen

Op dit moment worden tachtig Zeeuwse agenten in opleiding klaargestoomd. "Zeeuwen moesten voorheen naar Rotterdam of Eindhoven voor hun opleiding. Nu we een leer- en ontwikkelingsplek in Vlissingen hebben, kan een groot deel van het traject hier plaatsvinden. Dat is een voordeel. Ze leren collega's, burgers en de omgeving sneller kennen."
Politieagent bij een ongeluk in Rilland
Politieagent bij een ongeluk in Rilland © ANP
De komende paar jaar blijft de werkdruk voor met name de agenten dus nog hoog. "Dat wordt ook echt zo gevoeld door de mensen op straat. Tot 2024/2025 moeten we er rekening mee houden dat die werkdruk voor een deel zal blijven."

Personeel gemotiveerd houden

Manusama probeert zijn personeel tot die tijd gemotiveerd te houden door het gesprek aan te gaan en perspectief te bieden. "Er zit echt een grote nieuwe instroom aan te komen. Naast die tachtig die in opleiding zijn, werven we ook alweer nieuwe mensen."