Aandacht voor het klimaat verdient een Zeeuws compliment

De provincie Zeeland deelt vandaag het vijfde en laatste compliment van de week uit aan Remco Delfgaauw, van projectgroep 'Act as One'. Zij vragen met en voor kinderen aandacht voor de urgentie van klimaatverandering. Zo werd er een video gemaakt die onder anderen is vertoond tijdens de klimaattop in Glasgow en op het Deltacongres.
Aandacht voor het klimaat verdient een Zeeuws Compliment
Het doel van de klimaatactiegroep is bewustwording. "Hoe meer mensen zich bewust zijn van het feit dat het met het klimaat steeds sneller de verkeerde kant op gaat, hoe groter de kans is dat we in een soort crisisbewustzijn komen en ons realiseren dat we echt aan de bak moeten met z'n allen", vertelt Remko Delfgaauw. "Het is alle hens aan dek."
"Je moet nu je huis isoleren, die elektrische auto nu aanschaffen of je afvragen of je nog wel een verre vliegreis wilt maken. Het moet mensen inspireren om minder CO2 uit te stoten om je eigen voetprint zo klein mogelijk te houden". Volgens Delfgaauw moeten we binnen acht jaar onze CO2 voor de helft zien te verminderen. "Dat is nog maar weinig tijd. In die korte tijd moet er veel veranderen."

Verandering is van levensbelang

Dat de video met kinderen is opgenomen heeft volgens de projectgroep een simpele reden. "Het zijn de kinderen die straks veel meer last krijgen van klimaatverandering dan wij. Hoe jonger we die kinderen kunnen betrekken bij klimaatacties, hoe beter. Als een beetje weldenkend ouder, maak je je druk om de toekomst van je kinderen. Die kan in grote mate bepaald worden door acties die wij nu ondernemen. Die toekomst hebben wij nu in handen."
Remko Delfgaauw
Remko Delfgaauw met het Zeeuws Compliment © Omroep Zeeland
De videoboodschap is meer dan 1,2 miljoen keer bekeken en er kwamen honderdduizenden positieve reacties op. "We vind het heel tof dat ook de Provincie ziet en erkent wat voor bijzonders er tot stand is gebracht op ons eiland", zegt Remko Delfgaauw die het compliment namens de projectgroep in ontvangst nam.
"Niet alleen is er een klimaat boodschap de wereld in gezonden. Minstens zo belangrijk; 1400 jonge eilandbewoners hebben met elkaar laten zien waar ze toe in staat zijn. Een verbindend verhaal dat ze hun leven lang niet meer vergeten. Dat de Provincie dit uit via een Zeeuws Compliment is een verrassing voor ons, want we kenden het bestaan ervan niet eens".
Ieder jaar worden de Zeeuwen die wat betreft het provinciebestuur een schouderklopje verdienen, in het zonnetje gezet. Normaal gesproken worden de Zeeuwse complimenten uitgereikt tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de provincie Zeeland. Vanwege corona is er dit jaar weer geen bijeenkomst. Daarom gaat deze week iedere dag een provinciebestuurder langs bij een Zeeuwse organisatie die het compliment verdient.