Kanshebber Vrouw in de Media Award: 'Vrouwen mogen af en toe meer ballen tonen'

Vrouwen moeten wat minder op de achtergrond staan en zichzelf vaker profileren. Dat vindt Sawinah Roctus, theatermaker, zangeres, dragqueen én genomineerde voor de Zeeuwse Vrouw in de Media Award 2021.
Sawinah Roctus
Sawinah Roctus © Omroep Zeeland
Roctus denkt dat vrouwen zichzelf soms onbewust wegcijferen. "Soms doe je dat gewoon, dat je denkt: ik ga nu een beetje op de achtergrond staan, zodat andere mensen kunnen shinen."
Maar dat moet nu maar eens klaar zijn, zegt de genomineerde. "Vrouwen mogen af en toe wat meer ballen tonen", zegt ze in het radioprogramma Zeeland Wordt Wakker. Volgens Roctus vergeten vrouwen weleens dat ze zelf hard genoeg werken om de schijnwerpers te staan.
Roctus: vrouwen werken hard genoeg
Andere genomineerden voor de Vrouw in de Media Award in Zeeland zijn Tweede Kamerlid (CDA) Joba van den Berg, Rianne Vons, directeur van de kinderopvang Zeeuws-Vlaanderen, Diane Korteweg Maris, projectleider Kusttoerisme en Monique van Velzen, directeur van AVV Vastgoed.

Zichtbaar in media

De uitreiking van de award wordt georganiseerd door Sprekersbureau ZijSpreekt en Mediaplatform Vaker in de Media (VIDM). Met de awards willen de organisatoren vrouwelijke experts en rolmodellen aanmoedigen om zichtbaar in de media te zijn. Per provincie is door een regionale jury een selectie van finalisten gemaakt.
De jury voor Zeeland bestaat uit Sandra de Blaeij (juryvoorzitter), oprichter KleinePorties, Jolanda Santbergen, samensteller achtergrondprogramma's Omroep Zeeland en Ondine van der Vleuten, algemeen verslaggever bij de PZC.
In de eerste week van februari worden de winnaars bekendgemaakt.