Johan reed 25 jaar geleden laatste Elfstedentocht: 'Op het einde was ik helemaal kapot'

"Ik kijk met fijne gevoelens terug naar deze dag." Het is precies 25 jaar geleden dat Johan Goeree uit Middelburg meedeed aan de Elfstedentocht. Het was de vijftiende tocht en voor de Zeeuw was het zijn derde race. Sindsdien is er geen Elfstedentocht meer gereden.
Johan Goeree reed 25 jaar geleden de laatste Elfstedentocht
De laatste Elfstedentocht was in 1997 en Henk Angenent won toen. De hele tocht was vandaag her te beleven op tv en dat deed ook Goeree. "Ik heb de tocht nog nooit teruggezien. Ik vind het schitterend om te zien. Ik loop niet meer weg, want ik wil alles zien", aldus de Middelburger. Met veel verbazing, maar ook herkenning bekeek hij de beelden. "Ik zit steeds te kijken of ik de plaatsen herken en waar ze nu rijden."

Wind en vermoeid

Het was volgens de tachtigjarige een tocht met veel wind, maar er verscheen af en toe ook een zonnetje. "De wind is je vriend, maar werkt je ook enorm tegen. Omdat ik de Elfstedentocht voor de derde keer reed waren er wel minder verrassingen. Maar op het einde was ik helemaal kapot. Dan pas merk je hoe vermoeid je bent."
Johan Goeree deed in 1997 mee aan de Elfstedentocht
Johan Goeree met zijn Elfstedenkruisje en stempelkaart uit 1997 © Omroep Zeeland
Na zijn derde Elfstedentochtkruisje wilde Goeree het liefste ook zijn vierde kruisje halen, maar: "Ik had niet verwacht dat dit de laatste keer zou zijn." Als er in de toekomst nog een Elfstedentocht komt is de Middelburger erbij. "Op het ijs als toeschouwer, maar niet meer als schaatser hoor. Dat kan ik niet meer."