Kamerleden: Uitstel tolvrije Westerscheldetunnel slaat nieuwe deuk in vertrouwen

Kamerleden van de BoerBurgerBeweging(BBB) en de SP hebben vragen gesteld aan de minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers over hun motie om de Westerscheldetunnel zo snel mogelijk tolvrij te maken. Volgens Caroline van der Plas en Mahir Alkaya is de afspraak om dit uiterlijk 2025 te doen, en zal uitstel het vertrouwen van de Zeeuwen in de regering doen afbrokkelen.
CaroMahir
Mahir Alkaya (SP) en Caroline van der Plas (BBB) © Omroep Zeeland
Nadat twee moties van de SP en BBB, en de SGP werden aangenomen vorig jaar, werd er een draaiboek opgesteld. Daaruit leidde het provinciebestuur af dat de uiterlijke datum van het tolvrij worden 1 juli 2025 zou zijn. Toen bij de presentatie van het regeerakkoord bleek dat daarin het jaar 2030 aangehouden werd, zorgde dat voor verwarring en teleurstelling.
Caroline van de Plas (BBB) zegt bij Omroep Zeeland dat beloftes moeten worden nagekomen. "Zeeuwen hebben al lang genoeg tol betaald en daarom zijn we het niet eens met de beslissing."

'Draaiboek zegt uiterlijk 2025'

De Kamerleden geven in hun vragen aan dat het de wens is van de Tweede Kamer om het zo snel mogelijk te doen en dat volgens hen het draaiboek stelt dat de tunnel tussen 1 januari 2023 en 1 juli 2025 tolvrij kan zijn.
Westerscheldetunnel
Tolpoortjes Westerscheldetunnel © ANP
Van der Plas en Alkaya vragen verder om duidelijkheid voor de Zeeuwen en stellen dat het uitstellen van het tolvrij maken tot 2030 'een nieuwe deuk slaat in het broze vertrouwen tussen de rijksoverheid en de provincie Zeeland'.

Inzage krijgen in hoe de verwarring is ontstaan

Ze willen graag een overzicht van alle beleidsadviezen en correspondentie over de Westerscheldetunnel sinds het aannemen van de moties, om inzage te krijgen in hoe er verwarring is ontstaan over de uiteenliggende jaartallen.