'Personentrein pas in 2030-2035 terug in Terneuzen'

Gaan oude tijden herleven in Terneuzen, als daar straks weer een personentrein aankomt? Veel Terneuzenaren hopen het, nu een verbeterd goederenspoor tussen Gent en Terneuzen steeds dichterbij komt. Er zouden dan ook personentreinen over dat spoor moeten gaan rijden, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.
Directeur Daan Schalck van de Zeeuws-Gentse haven North Sea Port probeert het optimisme een beetje te temperen: "Het goederendeel staat nu echt letterlijk en figuurlijk op de rails", constateert Schalck. Hij doelt op het feit dat de nieuwe goederentrein is ingeschreven in de meerjarenplanning in België en ook in het MIRT staat, het investeringsprogramma van de Nederlandse overheid. Maar het zal volgens hem iets langer duren voordat er ook personentreinen tussen Gent en Terneuzen rijden.

2030-2035

Schalck denkt zelf dat de personentreinen niet eerder tussen Gent en Terneuzen zullen rijden dan ergens tussen 2030 en 2035. Voor personenvervoer moet namelijk extra geïnvesteerd worden. "Je moet stopplaatsen gaan inrichten, je moet dus eigenlijk nieuwe stations gaan bouwen. Dat maakt het allemaal toch iets complexer."
'Goederentrein komt snel, personentrein wat later'
Leden van de Heemkundige Kring Terneuzen en inwoners van de grensdorpen zien het al helemaal voor zich. Tot 1931 reed er een personentrein tussen Gent en Terneuzen en iets langer was er een lijn van Terneuzen naar Mechelen. Dat onder de hoede van particuliere vervoersmaatschappijen. De Duitse bezetter voerde in de Tweede Wereldoorlog veel materieel af, waarna de maatschappijen er niet meer aan toe kwamen om alles opnieuw op te zetten. "En toen is het gestopt, jammer genoeg", verzucht Boudewijn Verstraeten van de Heemkundige Kring Terneuzen.

Pleziertreintje

Volgens Verstraeten stond de passagierstrein tussen Terneuzen en Vlaanderen bekend als 'het pleziertreintje'. "We kregen voornamelijk toeristen naar Terneuzen die hier dan verbleven, krabben gingen vangen aan de dijk of met de boot overgingen naar Walcheren om daar Vlissingen te bezoeken. Maar dat was altijd in het weekend. Doordeweeks gebeurde dat niet zo veel."
Herinneringen aan de vroegere pleziertreinen tussen Terneuzen en Vlaanderen
De terugkeer van een personentrein tussen Terneuzen en Vlaanderen zorgt voor makkelijker woon-werkverkeer over de grens. Ook in het verleden bleek het goederen- en het personenvervoer een belangrijke factor in de ontwikkeling van Terneuzen en het grensgebied.
'Personenrein naar Terneuzen 'zou een enorme oppepper zijn'