Hogere waterstanden verwacht: buitendijkse wegen worden afgesloten

Waterschap Scheldestromen neemt maatregelen vanwege verhoogde waterstanden. Buitendijkse wegen worden afgesloten en dijken worden extra gecontroleerd.
Ook vanmiddag kans op natte voeten op deze plek in Vlissingen
Ook vanmiddag kans op natte voeten op deze plek in Vlissingen © Jo Dingemanse
Vanmiddag wordt rond 15.50 uur een waterstand van 3,40 boven NAP bij Vlissingen verwacht. Vanaf 3,30 meter boven NAP stelt het waterschap fase 1 dijkbewaking in.
De dijken worden in deze fase nog niet daadwerkelijk bewaakt. Wel is er sprake van een verhoogde staat van paraatheid: waterstanden worden continu gecontroleerd en om 10.00 uur komt een actieteam van het waterschap bijeen waarna opzichters de coupures in dijken controleren.
Bij fase 2 dijkbewaking worden verschillende plaatsen wél bewaakt. Die fase treedt in werking bij een verwachte waterstand van 3,70 meter boven NAP.
Ook in oktober stelde het waterschap fase1 dijkbewaking in. Ook toen werd een waterstand van 3,40 meter boven NAP bij Vlissingen verwacht. Dat het nu weer gebeurt is volgens het waterschap niet vreemd, omdat het stormseizoen is.
Morgenochtend rond 10.00 uur controleert het waterschap of er schade is ontstaan door het hoge water. Vandaag lukt dat niet meer. "Na het hoge water is het donker, dan kun je geen inspectie uitvoeren", zegt Arjan Goossen van het waterschap. Hij verwacht niet veel schade. "Grote stukken dijk zullen niet weggeslagen zijn. Hier en daar zal wat strandafslag zijn, vermoeden we."